Gulyás Gergely: Elképzelhető, hogy újra lezárjuk a határokat

Gulyás Gergely: Elképzelhető, hogy újra lezárjuk a határokat

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus volt a fő téma a szerdai kormányülésen – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: noha az első csatát megnyertük, amíg nincs vakcina, „velünk fog élni a fertőzés”.

A kormányülésen úgy látták, hogy az egész világban és főleg a környező országokban aggasztó adatok látnak napvilágot. Horvátországban 87 aktív eset 934-re nőtt, Szlovéniában a korábbi jó adatokhoz képest ma 223 új megbetegedést azonosítottak, a szerbeknél 3369-re nőtt az aktív fertőzöttek száma, 297-re Szlovákiában és Ausztriában 449-ről 1086-ra – ismertette az adatokat a miniszter.

„A határok jelenleg nyitva állnak, mindenki szabadon utazhat, de elképzelhető, hogy a napokban ez változhat” – fogalmazott.

Magyarországon csökken az aktív esete száma, de a környező országokra ez nem igaz. Nem zárható ki, hogy a mai nap folyamán ülésező operatív törzs a jelenleginél szigorúbb intézkedéseket fog hozni – mondta.

Holnap vagy holnapután be is jelentik, ha ilyen döntés születik – mondta. Hozzátette saját véleményeként: olyan szabályt nem lehet bevezetni, hogy aki holnap hazajön, karanténba kerül.

Kérdésre válaszolva azt mondta a miniszter, hogy amikor az utóbbi időben fertőzési góc alakult ki Magyarországon, mindig külföldről hozták be. Ezért úgy látja, hogy a határokon növelt szigor pont a határokon belüli szabadság megerősítését szolgálhatja.

Jelen tudásunk szerint annál biztonságosabb lehetőség nincs, mint Magyarországon nyaralni – mondta később.

A Kormányinfón Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy döntött a kormány az Airbnb kapcsán. Arra jutottak, hogy az önkormányzatok döntése kell legyen a szabályozás, jellemzően a fővárosi kerületeké. Jövő héten el is fogadhatja a parlament a törvényt, amely korlátlan szabadságot adna az helyhatóságoknak.

Azt is közölte, hogy mindent meg kell tenni a gyermekek egészséges lelki és erkölcsi fejlődése érdekében, és ha szigorúbb büntetőjogi eszközökre van szükség, a kormány kész támogatni a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását. Kaleta Gábor ügyével összefüggésben a kormány foglalkozott a gyermekvédelem kérdésével, és áttekintette a kiskorúak büntetőjogi védelmét. Közölte: a Btk. ezen a területen már most is szigorúbb, mint korábban volt, de a kormány várja a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető irányításával felálló, a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoport javaslatait, és ha kell, kész támogatni Btk.-módosítást. A Kaleta-ügyet Gulyás Gergely gyomorforgatónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami "a lehető legszigorúbb ítéletért kiált".