Gulyás Gergely és Szánthó Miklós is beszédet mond a mexikói CPAC-rendezvényen

Gulyás Gergely és Szánthó Miklós is beszédet mond a mexikói CPAC-rendezvényen

Dallas, 2022. augusztus 4.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) köszöntik az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciájának (CPAC) megnyitója előtti programján, az Alapjogokért Központ fogadásán a CPAC helyszínén, Dallasban 2022. augusztus 4-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 18-19. között Mexikóvárosban tartják az Amerikai Konzervatív Unió (Conservative Political Action) égisze alatt a CPAC (Conservative Political Action Conference) México-t. A latin-amerikai konzervatív seregszemlén beszédet mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója is – adta hírül a kormánypárti Origo.

Szánthó Miklós szombaton a Facebook-oldalán is beharangozta az eseményt, posztjának címe is beszédes: „Hola! CPAC México!” A program leírása szerint Szánthó Miklós szombaton az új európai jobboldalról értekezik majd, Gulyás Gergely pedig Magyarország: A konzervatívok reménye címmel tart előadást.  

A CPAC 1974-ben alapított jobboldali politikai dzsembori, melyet az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) rendez meg; s a közel fél évszázados története során az ACU legnépszerűbb, több tízezer konzervatívot megmozgató eseményévé nőtte ki magát. Idehaza – Európában elsőként – idén májusban szervezte meg a CPAC Hungaryt az Alapjogokért Központ és az ACU közösen, ez volt az a rendezvény, amelyet Donald Trump is videóüzenetben köszöntött. 

Augusztus 4-én Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC nyári dallasi háromnapos rendezvényének nyitónapján tartott előadást, ahol többek között arról beszélt, hogy ő az egyetlen bevándorlásellenes politikus Európában, Magyarország pedig szerinte Dávid méretű ország, ami egyedül áll a globális „woke” Góliáttal szemben.

Mexikóban a magyar résztvevők mellett Ted Cruz, Texas republikánus szenátora és Steve Bannon, Trump elnök egykori főtanácsadója szólal fel, de ott van Eduardo Bolsonaró, Jair Bolsonaro leköszönt brazil elnök fia. Európából részt vesz az eseményen – a teljesség igénye nélkül – Juan Ángel Soto Gómez a spanyol Fundación Disenso nemzetközi igazgatója, Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője, valamint Thierry Mariani francia jobboldali európai parlamenti képviselő, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja.

Korábban lapunk igyekezett megtudni, hogy mennyibe kerülhetett Orbán dallasi útja, ahová a 607-es lajstromszámú honvédségi repülővel utazott. Három hónapos időhúzás után is csak apró részleteket tudhattunk meg: a Miniszterelnöki Kabinetirodától megtudtuk, hogy tőlük 12-en vettek részt az amerikai úton – míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról számolt be, hogy ők 2,7 millió forintot számoltak el az amerikai út költségeként. A Szabad Európa az Ujhelyi István független EP-képviselőtől kapott adatokat idézve azt írta: 21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam.

Lapunk Gulyás Gergely és Szánthó Miklós mexikói útja kapcsán is felteszi a kérdéseket az illetékes tárcáknak, miszerint mi indokolta a részvételüket, hány fős kormányzati stábbal ment, milyen géppel utaztak és – ha ez közpénzből fizették – mennyibe került. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.