Legalább 80 millióba kerülhetett Orbán bécsi és amerikai látogatása

Legalább 80 millióba kerülhetett Orbán bécsi és amerikai látogatása

Orbán Viktor előadása az Amerikai Konzervatív Unió (CPAC) nyári konferenciáján Dallasban 2022. augusztus 4-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három hónapos időhúzás után végre részleteket árult el a kormány Orbán Viktor nagy visszhangot kiváltó bécsi és texasi útjairól. A Magyar Hanghoz érkező adatok alapján több tízmillió forintot költhettek a protokolláris programokra.

Az Azonnali.hu még augusztus 1-jén írta meg, hogy a szervezők szeme is elkerekedett Orbán bécsi rongyrázásától. A miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott, majd a rövid megbeszélés után Bécs egyik legdrágább szállodájában, a Hotel Bristolban szállt meg csapatával – bár konvojukkal két órán belül visszaérhettek volna Budapestre. A Magyar Hang közérdekű adatigénylést küldött három minisztériumnak (a Miniszterelnökségnek, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és a Kabinetirodának), illetve a Miniszterelnöki Kormányirodának hogy a bécsi utazás költségeiről, a résztvevők számáról érdeklődjünk.

Érdemi választ a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kaptunk, igaz, Szijjártó Péter tárcája minden késleltető eszközt bevetett, a veszélyhelyzetre hivatkozva csak 90 nap múlva küldte a kért adatokat. Levelükből megtudtuk, hogy a kétnapos bécsi látogatáson 39-en vettek részt (köztük maga a külügyminiszter, Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterek is) és Orbán Viktorral együtt összesen 25-en szálltak meg a Bristolban. A külügy adatigénylésünk napjáig 541 ezer forintos szállásköltséget könyvelt el a bécsi éjszaka után – míg a Miniszterelnökség 289 ezer forintot. Ez azonban a teljes büdzsének csak egy része lehet. Az Azonnali úgy számolt, hogy a szálloda legolcsóbb szobája egy éjszakára (400 forintos euróárfolyamon számolva) 148 ezer forintba kerülhetett – ám értesüléseik szerint Orbán Viktor egy komplett lakosztályt bérelhetett ki magának. Vagyis, a luxusszállodában legóvatosabb becslés szerint 3,8 millió forintot hagyhatott ott a kormány – vagy 6,5 milliót, ha Orbán Viktor a szálloda Prince of Wales nevű lakosztályát választotta. Arról nincs információnk, hogy a kíséret többi tagja visszatért-e Budapestre, vagy egy másik, valamivel olcsóbb bécsi szállodában húzta meg magát.

Csepegtetik az adatokat

Lapunk közérdekű adatigénylést küldött a kormánynak Orbán Viktor amerikai útjával kapcsolatban is, amire szintén három hónap után érkezett válasz. Mint ismert, a miniszterelnök a 607-es lajstromszámú honvédségi repülővel utazott New Yorkba, majd Dallasba, hogy ott beszédet mondjon a konzervatív szellemiségű CPAC-konferencián. A Miniszterelnöki Kabinetirodától úgy tudjuk, tőlük 12-en vettek részt az amerikai úton – míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról számolt be, hogy ők 2,7 millió forintot számoltak el az amerikai út költségeként.

Csakhogy, ez nem a teljes létszám, és nem is a teljes kiadás volt. A Szabad Európa hétfőn, az Ujhelyi István független EP-képviselőtől kapott adatokat idézve azt írta: 21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam.

Mint a fentiekből is látszik, a minisztériumok pusztán részadatokat közöltek a Magyar Hanggal az amerikai és bécsi protokoll látogatásokkal kapcsolatban, sok kérdésünket egyszerűen azzal hárították, hogy a témában nem számítanak adatkezelőknek. Arra egyik megkérdezett fél sem válaszolt például, hogy mennyibe került a kormányzati delegáció repülős útja – az Átlátszó a Dassault Falcon X7 kormánygép üzemeltetési költségei alapján úgy becsülte, hogy az amerikai látogatás 57 millió forintnyi közpénzt égetett el.

Csakhogy az említett Falcon-gép, felszereltségétől függően 16-19 utast tud szállítani. Ha Ujhelyi és a Szabad Európa közlése pontos, a delegáció 13-16 tagja egy másik géppel utazott, esetleg a Falcon többször fordult, vagy két kormányzati gép is repült az amerikai helyszínekre. Utóbbi azt jelentené, hogy Orbán és csapatának texasi kirándulása több mint 100 millió forintba került. De az is tízmillió forint fölötti tétel, ha a kormánygépről kimaradók business class-en utaztak volna oda-vissza; ráadásul több milliós tétel lehetett a  több mint 30 fős delegáció elszállásolása, napi ellátása is, amiről a kormány kérésünkre sem közölt adatokat. A bécsi és amerikai utak költségeit tehát nagyrészt csak becsülni tudjuk, ám az ismert adatok alapján alsó hangon is 70-80 millió forintba kerülhettek.

13 milliós kihelyezett ülésen védték meg a rezsit

A Magyar Hang közérdekű adatigénylés révén megtudta, mennyibe került június elején, a sopronbánfalvai kolostorszállóban tartott kihelyezett kormányülés. Az Orbán-kabinet éppen a rezsit védte meg az állami tulajdonú szállodában – meglehetősen drágán.

Mint kiderült, két napra vették ki a 20 szobás szállodát és összesen 13,2 milliót fizettek a foglalásért. Tekintve, hogy állami tulajdonú hotelről van szó, ez nem a közpénzszórás minősített esete, de semmiképpen sem a spórolásról szól – Orbánék nyugodtan megtarthatták volna az ülést a tízmilliárdokból átépített Karmelita Kolostorban is.