Afganisztán: 78 embert helyeztek biztonságba a magyar csapatok

Afganisztán: 78 embert helyeztek biztonságba a magyar csapatok

Budapest, 2021. augusztus 21.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (k) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én.
MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány azt állapította meg legutóbbi ülésén, hogy Magyarország húsz évvel ezelőtt amerikai kérésre ment be Afganisztánba, és most is amerikai kérésre vonultunk ki onnan - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón. Azt is megjegyezte, hogy az országban teljesen kaotikus állapotok alakultak ki, az "Egyesült Államok háborúja" pedig teljesen egyértelműen kudarcnak tekinthető.

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség parancsnoka elmondta, hogy az afganisztáni kimenekítési missziót jóváhagyta, ennek végrehajtására pedig egy különleges osztag állt fel, a csapat 20 óra alatt készen állt a bevetésre. Tájékoztatása szerint eddig 78 főt helyeztek biztonságba, ez 10 családot jelent 30 gyermekkel. 

Kabultól nem messze létrehoztak egy műveleti bázist is, ahová első körben szállítják a menekítésre szoruló személyeket. 

Arra kért mindenkit, hogy interneten keresztül ne kutakodjanak a magyar katonák után, mert ez hátráltatja a munkájukat. Állítása szerint a hadseregnek egy folyamatosan bővülő listája van arról, hány magyart kell majd kimenekíteni. – Ne várjanak tőlem időt, helyet, számot, ezeket most kérem, ne – fogalmazott, ígérete szerint ugyanis majd az akció végén adnak bővebb tájékoztatást. Azt egyelőre nem tudni, pontosan meddig tart a művelet.

Gulyás Gergely szerint az afganisztáni összeomlás egyrészt arra vezethető vissza, hogy az ottani kormány katonái nem kapták meg a nekik járó fizetést, valamint hogy az amerikai kormány rosszul mérte fel a tálibokkal kapcsolatos viszonyokat. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy egy rendkívül szűk kört érint majd a kimenekítés, csak azokat hozzák el Magyarországra, akik közvetlenül együttműködtek a magyarokkal. Pontos számot nem említett, de szerinte biztosan nem ezres nagyságrendről van szó.  

– A tálib hatalomátvétel miatt jelentős migrációs hullám várható, de ezzel kapcsolatban nagy a bizonytalanság – fogalmazott Gulyás Gergely, aki szerint támogatni kell a szomszédos országokat annak érdekében, hogy ne valósuljon meg újra a 2015-ös helyzet. 

Nem zárják le az országot

A járványhelyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy nincs szükség munkahelyi korlátozásokra, azok a hírek pedig nem igazak, amelyek szerint a kormány az ország lezárására készül. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte, ősztől újabb kampány indul az oltás népszerűsítése érdekében, a cél pedig az lesz, hogy minden oltott rávegyen legalább még egy embert, adassa be magának valamelyik vakcinát. 

A kormány döntése következtében már a hatodéves orvostanhallgatók is olthatják a 65 év felettieket, akiket továbbra is személyesen is felkeresnek, ha nincsenek beoltva. Folytatódik a fiatalok oltása is, az iskolákban augusztus 30-31-én, illetve szeptember 2-3-án lehet oltatni a 12-18 éveseket. 

Az előrejelzések alapján azt mondta, hogy 6 százalék körüli lehet a gazdasági növekedés. A további döntések között megemlítette azt is, hogy Orbán Balázs politikai igazgató lesz a kormányfő mellett, így államtitkári pozícióban nagyobb léptékű kérdésekkel fog foglalkozni. 

Elégedett az ünnepi programmal

– Szórakoztató, amikor a Pride-on személyesen részt vevők nevezik giccsparádénak az augusztus 20-i felvonulást - mondta Gulyás Gergely az augusztus 20-i felvonulással kapcsolatos kritikákra reagálva. Azt is megjegyezte, hogy szerinte nagy siker, hogy tegnap méltó körülmények között és több százezres tömeg előtt tartották meg az ünnepséget, ráadásul a tűzijátékot is soha nem látott számú közönség láthatta. Úgy vélte, gazdaságilag bőven megérte az extraköltség, a vendéglátás és a szállodák ugyanis profitáltak az ünnepből. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyibe került külön a felvonulás, valamint hogy mi lesz az az ott használt szobrokkal. 

Magyarország Európai Unióból való esetleges távozásáról a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy minden korábbi interjúban egyértelművé tették a kormánypárti politikusok: az országnak érdeke a tagság. Az más kérdés, hogy sok esetben csalódáskeltő az Unió működése - mondta. 

Lapunk cikke alapján merült fel az a kérdés, hogy miért csak a rendőrségi állomány kevesebb mint fele kapja majd meg az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett 10 nap pluszszabadságot. A miniszter szerint ebben a kérdésben ő nem illetékes, a jogszabály ugyanis az ORFK-ra bízta annak eldöntését, ki jogosult az extrapihenőidőre. Akár arra is lehetőség lett volna, hogy az egész állomány megkapja a kedvezményt - tette hozzá. 

Újabb kiszervezés

A hulladékkoncessziók 35 évre történő kiszervezésével kapcsolatban azt mondta, hogy olcsóbb lesz az új rendszer, jelenleg ugyanis ez nagyjából 80 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. A gazdaságosabb működés a hulladék hasznosításából keletkezhet, Gulyás Gergely szerint ugyanis az elmúlt 30 évben erre a feladatra nem volt képes az állam. Másik nagy átfogó ágazatról nem tudok, amelyet a jövőben szintén koncesszióba adna a kormány - mondta. 

A miniszter szerint az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően úgy módosítják majd a lakástörvényt, hogy a világörökségi helyszíneken található bérlakások túlnyomó többsége megvásárolható lesz.