Gyengíteni az „Orbán-maffiát”

Gyengíteni az „Orbán-maffiát”

Pollreisz Balázs (Fotó: Magyar Hang / Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap Győr szavaz: a szexbotrányba keveredett és utána lemondott Borkai Zsolt utódját választják meg a polgármesteri posztra. A Fidesz Dézsi Csaba Andrást, a győri szívcentrum osztályvezető főorvosát indítja, akinél a kormánypárt számára jobb jelölt aligha képzelhető el. Az ellenzék pedig az MSZP-ből érkező Pollreisz Balázs mögé állt be. Mindkét jelölttel beszélgettünk terveiről.

Az MSZP győri piros téglás székházában 2020-ban is polgárjoga van az elvtárs szónak. Viccelődve még egyik munkatársunkat is így szólították, majd Ujhelyi István baloldali Európai Parlamenti képviselő is így nevezi jobbikos kollégáját, Gyöngyösi Mártont. A körülbelül százfős kampányrendezvénynek az említetteken kívül még LMP-s és DK-s felszólalója volt, de radikalizmusban, elszántságban meg sem közelítették a közönség kérdezőit: – Mondjuk ki feketén-fehéren, hogy nemcsak sima polgármester választás lesz Győrben, hanem most lehetőségünk van arra, hogy gyengítsük az Orbán-maffiát, és ezt tudatosítanunk kell mindenkiben. Ha nem is megrendítő ütést vihetünk be a Viktornak, de elkezdhetjük alulról gyengíteni.

Ugyancsak a közönség soraiból emelkedett szólásra a Gyurcsány-kormány egykori esélyegyenlőségi helyettes államtitkára, Szabó Sándorné, aki az időközi voksolás apropójául szolgáló videó kapcsán kerek perec úgy fogalmazott: itt bizony nem egy félrekefélés ütötte át az ingerküszöböt.

– Aki Győrben ellenzéki vagy baloldali, azt nekünk már nem kell hevítenünk – mondta a Magyar Hangnak Pollreisz Balázs, az ellenzéki pártok polgármesterjelöltje, aki a rendezvényen ennek kapcsán úgy fogalmazott: morális rendszerváltás kell ahhoz, hogy vissza tudják venni a város becsületét. Sőt, egyenesen „szabad várost” csinálnának Győrből.

„Nem Borkai szexvideója miatt bukott a rendszer" | Magyar Hang

Vasárnap Győr szavaz: a szexbotrányba keveredett és utána lemondott Borkai Zsolt utódját választják meg a polgármesteri posztra. A Fidesz Dézsi Csaba Andrást, a győri szívcentrum osztályvezető főorvosát indítja, akinél a kormánypárt számára jobb jelölt aligha képzelhető el. Az ellenzék pedig az MSZP-ből érkező Pollreisz Balázs mögé állt be. Mindkét jelölttel beszélgettünk terveiről.

– De hogyan? – tesszük fel a kérdést, hiszen a feladat nem lenne egyszerű: a városházán a baloldali polgármesterrel kétharmados Fidesz-többség nézne szembe. – Szép és nagy munka lesz szabad várossá tenni Győrt – kezdett bele Pollreisz, lapunknak felidézte, közéleti pályafutásának kezdetét, amikor arra számított, hogy viták várnak rá, és ellenfeleivel észérvekkel meggyőzik majd egymást. Az évek során azonban egyre inkább világossá vált számára, mindez naivitás, a közélet nem így működik. Ám most újra bizakodó, mert azt érzi, ha őt választják polgármesternek, „a demokráciában normálisnak vett helyzet fog uralkodni: tényleg vitázni kell majd, mert egymásra lesznek utalva a felek”.

A baloldali jelölt szerint a Fidesz megteheti, hogy mindent szó nélkül lesöpör, de ha egy magas társadalmi támogatottsággal megválasztott polgármester javaslataival tesznek így, „akkor annak lesznek politikai következményei”. Pollreisz nyilvános közgyűlési közvetítéseket szeretne – most nincsenek, nem ez a gyakorlat. Tisztában van vele, nem úgy fogják úgy várni, mint a Dallast, de visszanézhető lesz, tehát felróható lesz a képviselőknek, hogy mit tettek, mit nem. – Ha megválasztanak, az azt jelenti majd, hogy a győriek azt szeretnék, ha az „Ez a minimum!” nevű programom valósulna meg. És ha én azt mondom, hogy erről név szerint szavazzunk, a fideszes képviselőknek – még ha a kamerákon keresztül is, de – a választók szemébe kell nézniük.

A szocialista jelölt persze tudja, hogyan működik a Fidesz. Ha Orbán Viktor azt az utasítást adja, hogy be kell tartani neki, akkor be is fognak. De azzal is tisztában van, hogy amikor ezek a képviselők a boltba mennek, vagy a piacra, az emberek közé, nem segít majd rajtuk a pártközpontból SMS-en megküldött utasítás. Pollreisz biztos abban, hogy van köztük olyan ember is, akit ez nem zavar, de szerinte a társaság felének egy idő múlva igencsak kényelmetlen lesz az eddig megszokott viselkedés. Neveket nem akart mondani, inkább egy másik, általa elképzelt szembesítő módszerről mesélt. – Semmi nem zárja ki, hogy fórumokon beszéljük meg a költségvetés különböző tételeit, mondjuk, a körzet megválasztott fideszes képviselőjével. Győzzük meg egymást, és ha ebben a szituációban is a pártutasítás szerint jár el, nem pedig a körzet, a közösség érdekeit nézi, akkor azt már a választói is látni fogják. Ahogy azt is, ha nem jönnek el a gyűlésre, mert éppen azt kapták utasításba. A Borkai-féle városvezetés arról szólt, hogy mindenkinek megmondom, hogy mi van, és egyébként kuss, és ez a Fidesz-frakció felé is így zajlott. Nagy változás lenne, ha mindez megvalósulna, hiszen az MSZP-s képviselő szerint az előző ciklus negyed-fél órás közgyűlésein az ellenzéknek nem sok eszköz volt a kezében.

– Megvolt a pulpitusról is az igény, hogy lesöpörjék az indítványainkat, pedig sok javaslatunk lett volna. Példaként azt hozza fel, hogy a Borkai-botrány kipattanásakor az Audi-földekkel kapcsolatban rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek az ellenzékiek, de nem hívták össze. Előtte pedig a Quaestor-ügyben már összehívták, azonban reggel hat órára, s az országos média mégis jelen volt, úgyhogy zárt ülést rendelt el a gazdasági bizottság vezetője.

Kubatov azzal nyugtathatta Borkait, hogy szexvideója nem lesz hatással karrierjére | Magyar Hang

Pollreisz Balázs konkrétan „Borkai-bárók”-ként emlékezik meg az előző városvezetés kulcsfiguráiról, akiktől meg is szabadítaná a városházát. Megválasztása esetén a Transparency International szakmai irányításával átvilágítaná a város összes szerződését, aztán a hazai és nemzetközi fórumokon is megtenné a jogi lépéseket, ha szükségesek. Gondoskodna arról is, hogy ha kihullottak a csontvázak, akkor újabbak már ne kerüljenek a helyükre. – Bárkivel együtt tudok működni, aki a város érdekeit tartja szem előtt, a jelenlegi alpolgármesterekkel is bizonyos ügyekben, de végleges választ csak az átvilágítást követően kapunk – fogalmaz.

Ahhoz pedig kemény és fárasztó kampány vezet. Ismeretes, október 13-án Győrben az összellenzék polgármester-jelöltje, a DK-s Glázer Tímea 41 százalékot ért el, körülbelül 600 szavazattal lemaradva Borkaitól, és még volt úgy 1400 érvénytelen voks is. A tizenhat fideszes képviselőre hatezerrel többen szavaztak, mint Borkai Zsoltra, ez Pollreisz olvasatában annyit tesz, hogy „ők találtak maguknak másik jelöltet, el tudták azt képzelni, hogy más vezeti a várost”. Nem volt időnk olyan filozófiai mélységekkel foglalkozni, miként nyerjünk egy alapvetően jobboldali, fejlődő városban, hogy a baloldali szavazók is megmaradjanak, de az biztos, hogy az ideológiák lebontásában Borkai Zsolt tette a legtöbbet az elhíresült másfél perces sajtótájékoztatójával. Pollreiszékhez ugyanis rengeteg fideszes ment oda arról panaszkodva, hogy át lettek verve. Azzal hívta fel a szimpatizánsokat a kormánypárt, hogy válasszák meg most Borkait, mert utána úgyis le fog mondani. Erre ő kiállt, és azt mondta, öt évig vezeti a várost. – A fideszes szavazók ekkor azt mondták nekünk, úgy érezték, hazudtak nekik – meséli Pollreisz.

Úgy véli, nem csupán az zavarta a győrieket, hogy a polgármesterük ízléstelen dolgokat művelt, ráadásul Fekete Pákó zenéjére, hanem hogy ott volt feketén-fehéren – vagy ha úgy tetszik bőrszínűen – az arrogancia, amely a NER-ből árad, miszerint azt gondolják magukról a fideszesek, hogy nekik mindent lehet. Ezzel együtt is az ellenzék plakátok híján „ajtótól ajtóig” zajló kampánya a bizonytalanokra fókuszál, illetve azokra, akik ősszel nem mentek el szavazni. – Október 13-án 50,8 százalék otthon maradt. Noha már tudtak a botrányról, mégis minden második győri úgy döntött, nem él a voksolás lehetőségével. Valószínűleg ők úgy gondolták, hogy az nem változhat semmin. Aztán este meglátták az eredményeket, és rádöbbentek, mégis lehetséges. Ezután a megismételt jászberényi választás elsöprő ellenzéki győzelemmel zárult. Ezek miatt az ügyek miatt fókuszálunk a bizonytalanokra, és azokra, akik békét és rendet szeretnének Győrben. Akik látják, hogy van fejlődés ebben a városban, de akik szerint lehetne jobb is.

Például akiknek szúrja a szemét a „győri buszskanzen”. Pollreisz viszont óva int attól, hogy a megyeszékhely közlekedése kapcsán kizárólag a régi buszokról vagy a sofőrhiányról beszéljünk: szerinte ha e problémák megoldódnak, akkor is dugóban fognak pöfögni a járművek. Az egész városi közösségi közlekedési koncepciót tekintené át, és egy BKK-hoz hasonló központot hozna létre, amely szervezné a közlekedést, rendelne igény szerint bicikliket, villamosokat, akár hajókat Győrnek. Sok más mellett ez is hasonlít Dézsi programjára.

A hasonlóság a fideszes jelölt programjával tudatos húzás volt. Az ellenzéki összefogás kampánygurui úgy vélik, így a kormánypárti trollok kénytelenek elismerni, hogy ami jó, azt a baloldali jelölt is folytathatja. Persze Pollreisz Balázs programjában különbségek is vannak, emléknapot szentelne például a szovjet katonák által meggyilkolt győri mártír püspöknek, Apor Vilmosnak. Mennyivel jobban is hangzik ez 2020-ban egy piros téglás MSZP-székházban, mint az elvtársozás.

Az összeállítást készítette Tompos Ádám és Gulyás Balázs.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/3. számában jelent meg január 17-én.