Gyurcsányozással reagált a Fidesz az orvosok tiltakozására

Gyurcsányozással reagált a Fidesz az orvosok tiltakozására

Kórházban fekvő beteg (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött – közölte a Fidesz vasárnap. A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a hatalomért „egyre gátlástalanabb szinteket lép”. Azt írták: „Miután a dollárbaloldal újra és újra elbukik a választásokon, egyre agresszívabb akciókkal próbálkozik: Brüsszelben a Magyarországnak járó uniós források kifizetését akarják megakadályozni, kihasználják a pedagógusokat, és most már a betegek orvosi ellátását akarják megakadályozni”.

Úgy fogalmaztak: „túlmegy minden határon”, hogy Gyurcsány emberei a magyar orvosokat arra próbálják rávenni, ne lássák el a betegeket, és ezzel a magyar emberek egészségét és az életét veszélyeztessék. A baloldal már a választási kampányban is elárulta, hogy erre készül – tették hozzá. Szó szerint ezt mondták: „Ha egyszer az összes tanár azt mondaná, hogy sztrájkolunk és nem megyünk be, akkor Orbán Viktort térdre lehetne kényszeríteni, ha az orvosok mondanák ugyanezt, megszűnik az egészségügy” – áll a közleményben. A Fidesz szerint Gyurcsányékat csak a hatalom megszerzés érdekli, nem az orvosok és nem a betegek. Felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar orvosok többszörösét keresik annak, mint Gyurcsányék idején, éppen ezekben a napokban érkezik az emelt bérük, és az orvosi béremelés folytatódik.

A fideszes közlemény előzménye, hogy rendkívüli nyomásgyakorlás döntött szombaton a Magyar Orvosi Kamara, hogy megállítsák a magyar betegek helyzetének jelentős romlását és fellépjenek az orvosok kiszámíthatatlan munkakörülményei ellen. Ennek érdekében a MOK rendkívüli országos küldöttközgyűlése egyhangúlag szavazott arról, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. 

A Fidesz-közleményt előrevetítette az, hogy a kormányvezérelt sajtó miként interpretálta az orvosok tiltakozását. Például a Magyar Nemzet cikke az alábbi címet kapta: „A MOK és a DK kötelékrepülése”. – Fontos megjegyezni, hogy Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter részvétele a MOK tegnapi rendezvényén ékes bizonyítéka annak, hogy az orvosok érdekvédelmi nyomásgyakorlása a legkevésbé sem civil aktivitás, hanem pártpolitikai felügyelet, DK-s védőernyő alatt zajló művelet. Nehéz lenne azt mondani, hogy ez a véletlen műve – írták a cikkben. Igaz, azt már nem jegyezték meg, hogy Komáromi nemcsak DK-s politikus, hanem maga is orvos.

A Belügyminisztérium azért finomabb volt, „Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére” címmel hirdetett sajtótájékoztatót vasárnapra. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, hogy a kamara tevékenysége a betegbiztonságot fenyegeti.