Hangfelvétel a köztévéből: „Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”

Hangfelvétel a köztévéből: „Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”

A Magyar Televízió (MTV) Kunigunda utcai székháza Budapesten (Fotó: MTI / Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, a Szabad Európa birtokába került hangfelvétel szerint a köztévénél kimondták: a 2019-es EP-választási kampányban a kormányt kell támogatni, akinek pedig ez nem tetszik, az adja be a felmondását.

A portál cikksorozata előző részében azt mutatta be három forrása segítségével, hogy miként terjedt át a külső befolyás az MTVA külpolitikai rovatára, és milyen témák számítottak érzékenynek. A mostani rész a kampányüzemmódról szól.

2019. március 25-re kötelező értekezletet hívott össze a külpolitikai rovat számára Bende Balázs vezető szerkesztő, akiről az elmúlt években több cikk is született.

Bende Balázs az értekezlet elején begyűjtötte a mobiltelefonokat, és azokat elvitték Németh Zsolt irodájába. A majdnem másfél órás értekezletről azonban egy hangfelvétel a Szabad Európa birtokába került, ezen pedig Bende Balázs határozott instrukciókat adott beosztottjainak azzal kapcsolatban, hogyan kell majd dolgozniuk az EP-kampány alatt.

Az értekezlet első 40 percében csak Bende Balázs volt jelen a vezetés részéről, ő ekkor közölte kollégáival, hogy az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik az azonnal adja be a felmondását.

Hozzátette: az sem érhet senkit váratlanul, hogy ha az intézmény valakit támogat, „az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés.” „Elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel” – mondta a várható témákat felvezetve. Arról is beszélt, hogy senki sem bújhat ki a politikai anyagok készítése alól. „Aki be van osztva, rá kerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla” – mondta.

Azt mondta, hogy aki nem fogadja el a helyzete, az mondjon fel.

Bende Balázshoz tartozik minden, ami külpolitikai anyag, nem csak a tévében, de az MTI és a Híradó.hu munkatársainak is egyeztetniük kell vele külpolitikai témákban. A Szabad Európa egyik forrása szerint Bende Balázs tiltotta le először Greta Thunberget a közmédiánál, mondván Greta Nagy Blanka ellenzéki aktivistára emlékezteti őt.

A cikksorozat első részében megszólaló források felelevenítették, hogy a 2018-as országgyűlési választások előtt kiadták a külpolitikai rovatnak, hogy minden nap kell legalább egy „migránsos anyag”. Hogy ez pontosan mit is jelent? „Mindenképpen egy olyan anyag, ami alapján külföldi származású emberektől negatív képet alkothatnak a nézők” – ad pontos definíciót P.

A „migránsos anyagoknak” nem csak témája, a feldolgozási módja is adott volt. „A legdurvább felvétellel kell kezdni. Például a migráns szúr, öl vagy allahu akbart kiállt. Ez után kell elmondani a történetet, ami után hozzá kell tenni, hogy már hány millió migráns érkezett Európába, és hogy a balkáni útvonalon további milliók vannak úton, akik majd mind Magyarország határain fognak kopogtatni. Ez volt a séma. Egy ilyen hír után egy olyannak kell következnie, ami azt mutatta be, hogy hányan akartak bejönni a magyar határnál, de a rendőrség elkapta a migránsokat. Mindig megszólal a megbízható biztonságpolitikai szakértő, aki megismételte a korábban elmondottakat. Ha sokszor elmondják ezeket, még azok is elkezdik elhinni, akik amúgy kritikusak a Fidesz bevándorláspolitikájával kapcsolatban” – mondta egyikük.

Még akkor is le kellett gyártani egy „migránsos anyagot”, ha aznap nem történt semmi releváns.