„The Fidesz, of course” – Sorban szavaztak a venezuelaiak a I. kerületben

„The Fidesz, of course” – Sorban szavaztak a venezuelaiak a I. kerületben

Szavazók a budapesti I. kerület 4-es számú szavazókörében, 2024. június 9-én (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha nem is tömött sorokban, de folyamatosan érkeznek a venezuelai magyarok az I. kerületi Fő utcai szavazóhelyiségbe: főként idős párokat vagy baráti társaságokat látunk, akik egy kis beszélgetésre is megállnak a szavazókör bejárata előtt. „For the governing party, the Fidesz, of course” – mondja egyikük, egy férfi, amikor voksolás után arról kérdezzük, kire adta le szavazatát.

Nem mindenki volt ennyire bátor, sokan nem akartak beszélni a preferált képviselő- vagy polgármester-jelöltről. Azt azonban nem titkolták, hogy hálásnak a Fidesz-kormánynak, amiért menedéket és új hazát kínált nekik a 2019-es venezuelai társadalmi-gazdasági összeomlás idején.

A Magyar Hang a közelmúltban elsőként számolt be arról, hogy 2019 óta közel 800 venezuelai menekültet jelentettek be a Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősotthonába, ahol egyébként csak hetvennégy lakónak jut férőhely. A tömeges regisztráció érthető módon aggasztotta az I. kerület ellenzéki összefogással induló polgármesterét V. Naszályi Mártát. Abban az egyéni választókerületben, ahová az otthon is tartozik, ugyanis csak alig 2600 szavazópolgár él – a 800 új, vélhetően a kormánypárttal szimpatizáló szavazó megjelenése pedig drámaian felboríthatja az erőviszonyokat.

A Máltai Szeretetszolgálat akkor kérdésünkre hangsúlyozta, a bejelentés pusztán adminisztrációs célokat szolgált, ezzel könnyítették meg a magyar gyökerekkel is rendelkező venezuelai menekültek ügyintézési folyamatát. Most azonban úgy tűnik, a bejelentéseknek más előnye is lehet, legalábbis az I kerületben induló fideszes polgármester-jelölt, Böröcz László és csapata számára.

Mint észrevettük a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagjai között két, spanyolul folyékonyan beszélő bizottsági tag is volt, valószínűleg ez sem gyakori jelenség az önkormányzati választások idején. Egyikük, egy idős bajszos férfi már a kapuban várta venezuelai választókat: többeket régi ismerősként, vállveregetéssel köszöntött, majd élénk beszélgetést folytatott velük. Hogy miről beszélgettek, azt hiába próbáltuk megtudni, lapunk kérdésére a „fogadóbizottság” csak annyit mondott, hogy nyelvi nehézségek miatt segít a magyarul nem igazán tudó, de szavazati joggal rendelkező választóknak.

Lapunk látott egy listát is, amit egy idős venezuelai választó hozott magával: a kézzel írt, majd mobillal lefotózott listán akkurátusan sorolták fel, hogy az 5 szavazóíven kinél is kell behúzni az x-et, a a felsorolt nevek pedig mind kormánypárti jelöltek voltak. Az idős férfi kérdésünkre azt mondta, a listát magának készítette, emlékeztetőként.

Két órás ottlétünk alatt (délelőtt 11 és délután egy óra között) mintegy 30-40 venezuelai adta le szavazatát a Fő utcai szavazókörben. Ez talán nem tűnik soknak, de ez idő alatt közel felét tették ki a szavazásra érkezőknek.

A Mérce által vasárnap reggel közzétett videó pedig bizonyítja, hogy a Fidesz számol a menekültek támogatásával. A rövid felvételen egy narrátor spanyol nyelven magyarázza el, kinek kell megköszönni az „I. kerületi adminisztráció” nagylelkűségét, és fényképet is mellékel a kerületi fideszes indulókról.