Hiába állította Kósa, az ügyészség szerint a Belügyminisztérium nem vett Pegasust

Hiába állította Kósa, az ügyészség szerint a Belügyminisztérium nem vett Pegasust

Forrás: Kósa Lajos Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a fideszes Kósa Lajos néhány héttel ezelőtt újságíróknak azt mondta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus-kémszoftvert, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség szerint ez nem igaz. Mint a 24.hu megírta, mindez Tényi István feljelentésének elutasításából derült ki.

Minősített adattal való visszaélés, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt tették a feljelentést, de az elutasítás indokolásából az derül ki, hogy az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert. Mint írták, a fent említett bűncselekményt minősített adatra lehet elkövetni, „a feljelentés – a feljelentő feltételezésén túl – ugyanakkor nem tartalmaz olyan körülményre vonatkozó konkrét adatot, tényt, amely az általa kifogásoltak szerint azt támasztaná alá, hogy a feljelentéssel érintett személy minősített adatot tett volna jogosulatlan személyek részére hozzáférhetővé”.

„Kósa Lajos országgyűlési képviselő nyilatkozatában ugyanis konkrét adatnak az tekinthető, hogy igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint a Belügyminisztérium beszerzője volt a Pegasus-szoftvernek. Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak, vagyis a nyilatkozat ezen részében a minősített adattal visszaélés bűncselekményének elkövetése kizárt” – olvasható az indoklásban.

 

 

 

 

 

Az ügyészségi levél után a 444.hu megkérdezte Stummer Jánost, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnökét, aki azt mondta, hogy valóban nem a Belügyminisztérium a beszerző, de ez nem változtat azon, hogy a magyar állam igen.