Hiába nem tehetné, már kampányol a közös ellenzéki jelölt Borsodban

Hiába nem tehetné, már kampányol a közös ellenzéki jelölt Borsodban

Bíró László Tiszaújvárosban (Fotó: Bíró László Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár hivatalosan nem kezdhette meg a borsodi időközi országgyűlési választáson közös ellenzéki jelöltként indulni szándékozó Bíró László a kampányt, mégis az utcán van. Lapunk is beszámolt róla, hogy a Jobbik közlése szerint a Fidesz a fellebbezési határidő lejárta előtt pár perccel megfellebbezte az indulását. A vita – úgy tűnik – akörül forog, hogy a Jobbik jelölőszervezetként szerepelhessen, vagyis a szavazólap szerint is közös ellenzéki jelölt legyen.

– Bíró Lászlót a Fidesz nem engedte hivatalosan is elindulni az ellenzék közös jelöltjeként, ezért az ajánlóíveket sem kaptuk meg. Mi mégis kiálltunk az utcára, és elkezdtük a kampányt. A Fideszt ugyanis nem a jog fogja meghátrálásra késztetni, hanem a népakarat – írta ki Facebook oldalára a Jobbikot vezető Jakab Péter, miközben Tiszaújvárosban ha nem is hivatalosan, de megkezdték a kampányt.

A borsodi körzetben amiatt tartanak időközi országgyűlési választást október 11-én, mert a térséget addig a parlamentben képviselő fideszes Koncz Ferenc tragikus motorbalesetben elhunyt. A kormánypártok az elhunyt képviselő lányát, az eddig Magyarország washingtoni nagykövetségén politikai tanácsadóként dolgozó Koncz Zsófiát indítják, ő már hivatalosan is elkezdett kampányolni.

Bíró László a Facebookon arról írt, hogy a Fidesz már megkezdte az induláshoz szükséges aláírások gyűjtését, de neki erre nincs lehetősége. A képek viszont arról tanúskodnak, hogy ettől függetlenül az utcán azért már kint van, pultokkal együtt.

Lapunk is beszámolt róla, a Fidesz azért fellebbezett, mert hivatalosan nem Jakab Péter a Jobbik elnöke. A pártelnök azt közölte, hogy bár január 25-én megválasztották, a bíróságnak 7 hónap is kevés volt ahhoz, hogy ezt átvezesse a birosag.hu-ra, hiába kapta meg az elnökként való bejegyzéséről szóló végzést július 9-én. Lapunk korábbi cikkében be is mutattuk a dokumentumot, amely tanúsága szerint a Jobbik 2020. márciusában benyújtotta a tisztújításról szóló papírokat, majd a bíróság kérésére még további mellékleteket is csatoltak hiánypótlásként. A bíróság megállapította, hogy a Jobbik a változásbejegyzéshez szükséges iratokat benyújtotta, így Sneider Tamás és a korábbi elnökség mandátuma megszűnt, és Jakab Péter és alelnökei a párt törvényes képviselői.

A Mandiner közben azt írta, hogy jogvita a Jobbik jelölőszervezetként való megjelenése körül forog, vagyis Bíró László indulása nincs veszélyben. Ha a választási szervek megalapozottnak találják a fellebbezést, az fordulhat elő, hogy a politikus neve mellett a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd jelenik meg, mint jelölőszervezet, a Jobbiké pedig nem. Mindenesetre Jakab Péter azt írta a közösségi oldalán, hogy az ajánlóíveket, amelyeken az induláshoz szükséges aláírásokat kellene gyűjteniük, egyelőre nem kapták meg.

Bíró László korábban azzal került be a hírekbe, hogy a Magyar Nemzet néven megjelenő lap bemutatta pár évvel ezelőtti Facebook posztjait, amelyeken például „Judapestnek” nevezi a fővárost. A politikus utána az RTL Klub Híradójának mindezt azzal magyarázta, hogy apátiában volt és nem érzékelte szavai súlyát. Azt mondta, mélyen megbánta a Facebookon tett megjegyzéseit.