Hiába vetült rá a csalás gyanúja, Rogán kitartott kabinetfőnöke mellett

Hiába vetült rá a csalás gyanúja, Rogán kitartott kabinetfőnöke mellett

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, a Parlamentben 2021. november 29-én (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A reménytelen helyzetben lévő baloldal kétségbeesett hazugságaival nem foglalkozunk – így reagáltak Rogán Antalék arra, hogy a miniszter kabinetfőnökét egyetemi csalással hozták összefüggésbe a Völner–Schadl-ügy nyomozati iratai. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint egyetlen dolgozójukkal szemben sem állapítottak meg szabálytalanságot a hatóságok.

– Tájékoztatjuk, hogy Rogán Antal miniszter kabinetfőnöke Nagy Ádám – így válaszolt három hónapnyi időhúzás után közérdekű adatigénylésünkre a Miniszterelnöki Kabinetiroda április végén. A Magyar Hang azért szerette volna megtudni, Nagy Ádám továbbra is Rogán mellett dolgozik-e, mert a Völner–Schadl korrupciós botrány mellékszálaként kiderült: az ügyben készült nyomozati anyagok egy része kellemetlen fényt vethet a miniszter kabinetfőnökére is. Ezekben ugyanis olyan lehallgatásokról készült feljegyzések is szerepeltek a 444.hu szerint, amelyek azt sugallják, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke közbenjárhatott a Pécsi Tudományegyetemen annak érdekében, hogy az ott jogot tanuló Nagy Ádámot átengedhessék egyes vizsgáin.

Lapunk így arra volt kíváncsi, Nagy – aki nem mellesleg Rogán egyik gyermekének keresztapja is – kabinetfőnök maradhatott-e, mennyit keres, illetve hogy a tárca kivizsgálja-e az őt ért vádakat. Az ügyben január végén kerestük meg először közérdekűadatigényléssel a Miniszterelnöki Kabinetirodát, ám ők nem siették el a válaszadást. Bár könnyen azt gondolnánk, hogy nem nehéz kideríteniük, saját kollégájuk velük dolgozik-e még, Rogánék mégis több időt kértek. – Az adatigénylés határidőben való teljesítése a Miniszterelnöki Kabinetiroda veszélyhelyzeti kormányrendeletekben foglalt feladatai határidőben történő ellátását veszélyeztetné, erre tekintettel a Miniszterelnöki Kabinetiroda az adatigénylésnek annak beérkezését követő 45 napon belül tesz eleget – jelezték.

A 45 nap lejárta után pedig – ismételten a veszélyhelyzetre hivatkozva – újabb 45 napos halasztást jelzett a tárca, míg végül április végén válaszoltak. Azon túl, hogy a válaszban megerősítették, Nagy Ádám továbbra is kabinetfőnök, az alábbit is írták: „Felhívjuk a figyelmét, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda dolgozóival szemben egyetlen hatóság sem állapított meg szabálytalanságot. A reménytelen helyzetben lévő baloldal kétségbeesett hazugságaival pedig nem foglalkozunk.”

És hogy mennyit keres Nagy? Arra konkrét összeget nem írtak, csak azt jelezték, hogy a kormányzati igazgatásról szóló törvény szerinti illetményre jogosult. A vonatkozó jogszabályból az derül ki, egy kabinetfőnök illetményét a munkáltatói jogkör gyakorlója, tehát a miniszter állapítja meg. Ez ugyanakkor nem haladhatja meg a tárgyévet megelőző évre vonatkozó, KSH által közzétett nemzetgazdasági havi bruttó átlagkereset tízszeresét. Az említett havi bruttó átlagkereset 2021-ben 438 800 forint volt, 2020-ban pedig 403 600 forint. Azt viszont még egyelőre nem tudni, vajon a miniszter az újonnan kezdődő ciklusban is maga mellett tartja-e kabinetfőnökeként Nagy Ádámot.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/20. számában jelent meg május 13-án.