Hogy kaphatott egy pedofil bűnöző kitüntetést a fideszes városvezetéstől? Karácsony vizsgálatot indított

Hogy kaphatott egy pedofil bűnöző kitüntetést a fideszes városvezetéstől? Karácsony vizsgálatot indított

Karácsony Gergely (Képernyőfelvétel: Karácsony Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonnali belső vizsgálatot rendeltem el annak kiderítésére, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről – közölte Karácsony Gergely főpolgármester szerda reggel a Facebookon.

Emlékeztetett rá, hogy a 2015-ben adományozott Bárczy István díjat főpolgármesterré választása után, 2019-ben a Fővárosi Közgyűlés javaslatára visszavonta. Hozzátette, hogy az elmúlt napok sajtóhírei alapján megerősödött a gyanú, hogy a fideszes fővárosi vezetés annak ismeretében terjesztette fel kitüntetésre a 2018-ban elítélt pedofil bűnözőt, hogy már évekkel korábban információik lehettek a gyermekotthonban történt molesztálásokról és bántalmazásokról. A főpolgármester szerint „ki kell derülnie, megtettek-e mindent az előző városvezetés idején a gyermekek védelmében. Ha mulasztás történt, ha emiatt a gyermekotthon lakóinak további abúzusokat kellett elszenvedniük, akkor a felelősök megnevezése és számonkérése nem maradhat el.”

Mint kedden megírtuk,már 2011-ben tettek az intézet nevelői bejelentést, a rendőrség is nyomozott, az alapvető jogok akkori biztosa is vizsgálódott 2012-ben. E jelentésben az ombudsman „számos aggályt és problémát tárt fel a gyermekotthonban történt szexuális visszaélések kivizsgálásával kapcsolatosan. A biztos jelentésében akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát sérti, ha a velük foglakozó szakemberek nem, vagy csak késedelmesen jelzik a gondjaikra bízott gyermek szexuális bántalmazásának gyanúját. Az akkori vizsgálat szerint aggályos volt, hogy a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét olyan személy látta el, aki munkajogi függőségi viszonyban állt a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított igazgatóval.”

A Telex szerdán reggel arról írt, hogy a 2011-es panasz után a Fővárostól Csomós Miklós főpolgármester-helyettes tette meg a bejelentést az Országos Rendőr-főkapitányságon, vagyis erről a kitüntetés adományozóinak is tudniuk kellett. A lap birtokába került felterjesztést ennek ellenére Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettes írta, aki V. János igazgató kapcsán úgy fogalamzott, hogy „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni, személyre szabott megsegítésében”.