Hvg: a titkosszolgálat is Márki-Zay Péterék nyomába eredt

Hvg: a titkosszolgálat is Márki-Zay Péterék nyomába eredt

Márki-Zay Péter az ellenzék siófoki kampányzáróján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet kaptak a magyar bankok az Alkotmányvédelmi Hivataltól azzal a felszólítással, hogy listázzák ki azokat a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy kezdeményezett 2022. január 1-je óta – értesült a Hvg.hu. Ez az az amerikai szervezet, amely az országgyűlési választási kampányban összesen nagyjából 2 milliárd forintot utalt a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM).

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjában árulta el hetekkel ezelőtt, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. Később kiderült, hogy összesen körülbelül kétmilliárd forintról volt szó. A politikust heves támadások érték a történtek miatt, hiszen a jogszabályok tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el. Márki-Zay Péter ugyanakkor azzal érvelt, hogy nem is párt, hanem a mozgalma kapta a pénzt, a kampányban sem a pártok használták fel, hanem a mozgalom. Mindenesetre az MMM tevékenységét nehéz elválasztani a választási kampánytól, hiszen Márki-Zay Péter egyenesen miniszterelnök-jelölt volt. Az ügyben már rendőrségi vizsgálat is indult és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában is téma volt.

Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alakított NGO, amely illusztris személyeket tudhat a tanácsadó testületében. Tagja például Timothy Garton Ash, Anne Applebaum történészek és Francis Fukuyama politikatudós. A szervezet elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója. A szervezet korábban lapunk megkeresésére azt állította, hogy senkinek nem nyújtottak kampánytámogatást. Azt írták, hogy ők az MMM-et mint civil szervezetet támogatták, amely szerintük osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget és küzd a diszkrimináció minden formája ellen, mint amilyenek például a magyarországi LMBTQ-ellenes jogszabályok. Az Action for Democracy azt is kijelentette, hogy erőteljes online adománygyűjtésüket követően több ezer adományozójuk volt, de „magánéletének tiszteletben tartása érdekében” nem áll módjuk nyilvánosságra hozni a nevüket.