Így emlékezett meg Kemenesi Gábor az elhunyt Jakab Ferencről

Így emlékezett meg Kemenesi Gábor az elhunyt Jakab Ferencről

Kemenesi Gábor és Jakab Ferenc. (Fotó: Kemenesi Gábor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 46 éves korában pénteken tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője. Szombat reggel kollégája, barátja Kemenesi Gábor tett közzé Facebook-oldalán egy bejegyzést.

– A hóvirág az újjászületés, a törekvés, a kitartás szimbóluma. Jakab Ferenc számomra nem csupán barát vagy mentor de a manapság „csak pécsi virológusok”-ként ismert közösség alapítója is volt. A virológia területén az elmúlt évtizedekben nem látott iskolateremtést vitt véghez – írta Kemenesi, akinek csodálatos emlékei vannak tőle, „az első konferenciától, életem nagy tudományos megmérettetésein át az újabb generáció sikereinek való örülésig”. Igazi építőként írta le Jakabot, aki jóval a szakma előtt meglátta az irányokat és nemcsak laborokat hozott létre, hanem egy olyan közösséget, amelyet az átlagemberek „pécsi virológusok”-ként ismertek meg, de számukra már család, egy igazi szakmai műhely, egy iskola volt. Végül azzal zárta posztját: „Mentoromként, barátomként és már családtagként gondolok rá, arra a Jakab Ferencre aki mosolyogva áll mellettem és viccelődve, nevetgélve, elszántan vág velünk neki a következő kihívásokkal teli napnak”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.