Infektológus: A megfázás önmagában továbbra sem koronavírus-gyanú

Infektológus: A megfázás önmagában továbbra sem koronavírus-gyanú

Koronavírus az Amerikai Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Allergiás bőrtünetek valóban gyakrabban fordulnak elő a COVID-19 delta variánsa esetében, mint a korábbi vírusvariánsoknál. Ezen kívül azonban nem tapasztaltak olyan tüneteket, amelyek a korábbi járványhullámokban ne fordultak volna ugyanúgy elő – mondta a Magyar Hangnak Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezetének elnöke. Az oltatlanoknak szerinte előbb-utóbb el kellene jutnia odáig, hogy beoltassák magukat – ekkor ugyanis a járvány el fogja veszíteni a jelentőségét – ám addig is jobban oda kell figyelniük a tüneteikre, mint az oltottaknak. 
 
A delta variáns és a korábbi variánsok tünetei között hajszálnyi a különbség – mondta a Magyar Hangnak az infektológus. A tüneteket tekintve a delta variáns sem más, mint a koronavírusok nagy családja: egy légúti vírus, amely nagyon sokféle tünetet képes okozni. 
 
Augusztus végén a koronavírus-tájékoztató oldalon hírt adtak arról, hogy a delta variáns az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a korábban tapasztalt tünetek is némiképp módosulhatnak: – A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést,hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz, azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik. Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is – írta a tájékoztató oldal. Ezen kívül az allergiaszerű tüneteket említik, mint új és tipikus tünetet.
 
Csilek András infektológus tapasztalata szerint az allergiás bőrtünetek valóban gyakoribbak a koronavírussal fertőzött pácienseknél, mint korábban, azonban erre is láttak példákat korábban is. A többi tünetet pedig szintén tapasztalták már a koronavírusos betegeknél. Azt ugyanakkor hozzátette: a klinikusok egyelőre lényegesen kevesebb delta variánssal fertőzött páncienssel találkoztak, mint a korábbi varinánsokkal fertőzött pácienssel, így a tapasztalat is kevesebb.

 
– A vuhani koronavírusos eseteknél is nagyon sok embernek fájt a torka, a hölgyeknek a fejük, de ezek a tünetek bármelyik légúti betegség esetén kialakulhatnak. Náthát okozó vírusok miatt elmehet a szaglás, kísérheti hasmenés is, főleg gyermekeknél. Más kérdés, hogy ha valakinek elmegy a szaglása, miközben mindenki koronavírusos a környezetében, az mindenképpen okot ad a koronavírus-gyanúra – mondja az orvos. 
 
Ha viszont valaki enyhén náthás, Csilek András szerint nem szükséges tíz napra kitiltani a közösségből: – Ebben az esetben sok gyerek októbertől márciusig egyáltalán nem járna iskolába – érzékeltette a problémát, amely már tavaly ősszel is feszültséget okozott az oktatási-nevelési intézmények, a gyermekorvosok és a szülők között. 
 
Csilek András szerint nem volna életszerű, hogy enyhe megfázással mindenki orvoshoz forduljon, vagy teszteltesse magát, “elfoglalva” a tesztkapacitást a súlyosabb esetek elől. Ez eddig sem volt így. – Aki be van oltva, általában enyhe tünetekkel vészeli át a koronavírust, ha egyáltalán elkapja. A fertőzés továbbadásának esélye pedig hibahatáron belüli. Elméleti esély van rá, de nagyon kicsi. Akiknek jobban oda kell figyelni magukra, azok az oltatlanok, de előbb-utóbb nekik is el kell jutniuk a felismerésig, hogy be kell oltatni magukat – mondta Csilek András.
 
Kiemelte: a fertőzés továbbadásának oltottak esetében még akkor is kicsi az esélye, ha valóban megbetegszenek, vagyis súlyosabbak a tüneteik, és ezért tesztelik őket, majd a teszt pozitív lesz. A tíz napos karantént ettől függetlenül nekik is ki kell tölteni. 
 
– Aki enyhe megfázástól szenved, az orvosi értelemben nem beteg, ezért az orvos-beteg találkozás is felesleges, és főleg felesleges lenne rutinszerűen tesztelni mindenkit, aki a fenti tüneteket produkálja, de a tünetei enyhék. Más a helyzet, ha eközben a páciens egész családja koronavírusos, vagy ha immunhiányos betegről van szó, de ezek speciális helyzetek – fejtette ki az infektológus.
 

Címkék: koronavírus