Ismét az ELTE egyik oktatójába szállt bele a kormánymédia

Ismét az ELTE egyik oktatójába szállt bele a kormánymédia

Az Európai Parlament (EP) által közreadott kép Polyák Gábor médiajogászról, a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai vezetőjéről az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (Fotó: MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Páros lábbal szállt bele a kormánymédia Polyák Gábor médiakutatóba, a Pécsi Tudományegyetem és az ELTE oktatójába. Az egyetem hallgatói kiállnak az oktató mellett.

A Pestisrácok.hu cikke szerint a tanár személye több módon is Soroshoz köthető, a szakmai irányítása mellett működő Mérték Médiaelemző Műhelyt balliberálisnak bélyegzik, legfőbb támogatójának pedig a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványt nevezik meg. A cikket folytatva a szerző kitért arra, hogy még a kötelező olvasmányok is a Soros György által finanszírozott, Polyák Gábor által megírt tanulmányok, melyeket a Freedom House és a Helsinki Bizottság is használt. A cikkben arra a következtetésre jutnak, hogy ezen szervezetek csak hazánkat akarják rossz színben feltüntetni, hiszen ők állapították meg, hogy Magyarország már nem demokrácia.

A Média és Kommunikáció tanszék vezetőjét, Hammer Ferencet korábban szintén elfogultsággal vádolta meg több kormányközeli médium. Akkor Sonkoly Gábor, az ELTE–BTK dékánja így reagált: „Az ELTE BTK intézményként politikamentes oktatási és kutatási tevékenységet folytat. Bármilyen etikai tekintetben kifogásolható esemény etikai eljárás keretében kezelendő.”

Az ELTE hallgatói nyilatkozatban utasították vissza a tanárokat ért vádakat, a dokumentumban részletesen, pontról-pontra cáfolták a Pesti Srácok cikkét. Megemlítik, hogy a kötelező olvasmányként feltüntetett tanulmányokat valójában csak az ajánlott irodalom részeként olvashatják a hallgatók. Kiemelik továbbá, hogy politikailag teljesen semleges az oktatás, valamint hogy az ideológiákról is vegyesen tanulnak az egyetem diákjai. A nyilatkozat végén kijelentik, hogy az egyetem oktatóinak nem célja a hallgatók politikai nézeteinek befolyásolása.

Megkeresésünkre az egyetem hallgatói elmondták, kevesebb, mint egy nap alatt több százan írták alá a nyilatkozatot, ELTE-s hallgatók és egyéb intézmények diákjai és oktatói is.

Polyák Gábor így reagált a személyét ért vádakra: „Itt az ideje, hogy komolyan elbeszélgessünk arról, mit is jelent az egyetemi autonómia, mit jelent az, hogy az egyetemen nem politizálunk. Mert egyfelől dehogynem, értelmiségi, határozott értékrendet valló egyetemi emberekként bizony politizálunk. Foglalkozunk a közösségeinket érintő kérdésekkel, és igyekszünk a jövő generációt is tudatos polgárrá nevelni. Másfelől nem, nem akarjuk megmondani, hogy ki kire szavazzon és kire ne. Azt akarjuk, hogy ez valódi döntés legyen, megfontolt, értékalapú.”