Ismét nő a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Ismét nő a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából.

A vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben. A többi mintavételi hely esetében a tendencia stagnáló, csökkenés pedig egyik városban sem látható. A mintavételi 22 hely közül így már a többségében, 13-ban emelkedettnek minősül a vírus koncentrációja a szennyvízben. Ennél egyébként van rosszabb is, amikor eléri a magas a kategóriát.

A koronavírussal fertőzöttek számát éppen szerdán közölték a hatóságok a hivatalos tájékoztató oldalon. Eszerint az elmúlt héten összesen 21 840 új fertőzöttet igazoltak. Elhunyt 96 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 46 886 főre emelkedett. Jelenleg valamivel több mint 42 ezer aktív fertőzöttről tudni, 1593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen.