Izraeli kormányzati sajtóiroda: Semmi közünk ehhez az ügyhöz

Izraeli kormányzati sajtóiroda: Semmi közünk ehhez az ügyhöz

Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált lapunknak a Pegasus megfigyelési botránnyal kapcsolatos megkeresésére az izraeli kormányzati sajtóiroda. „A kormányzati sajtóirodának semmi köze ehhez a kérdéshez, és nem is tudunk semmilyen információval szolgálni az üggyel kapcsolatban” – írta tömör válaszában Ron Paz, az izraeli kormányzati sajtóosztály külügyi szekciójának vezetője.

Kérdéseinket több izraeli kormányzati illetékesnek is elküldtük. A sajtóosztály közép-európai ügyekkel foglalkozó szóvivője, Vered Kopolovic szintén gyors, tömör válaszában azt írta: „A kormányzati sajtóosztály nem jogosult arra, hogy ezzel kapcsolatban információkat szolgáltasson”.

Ahogy arról múlt vasárnap lapunk is beszámolt: évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként.

Mivel a beszámolók szerint a kémprogram értékesítéséhez izraeli kormányzati engedélyre van szükség, az üggyel kapcsolatban lapunk kérdésekkel fordult az izraeli kormányzati sajtóirodához. Arra voltunk kíváncsiak:

• Mit tudnak az NSO kémprogramjának felhasználásáról?
• Létezik-e bármilyen akcióterv a kémprogram felhasználására vonatkozólag, mielőtt azt eladnák?
• Milyen feltételek mellett értékesítik (a kémprogramot)? Van-e lehetőség arra, hogy visszavonjanak egy szerződést, amennyiben a kémprogram bárminemű helytelen felhasználását észlelik?
• Hogyan kommentálják, hogy a beszámolók szerint a Pagasust újságírók és üzletemberek ellen is bevetették?

Beszédes egyébként, hogy ugyan kifejezetten rövid reakciókat kaptunk, ám az izraeli kormányzati sajtóirodánál kifejezetten gyorsan reagálhatnak a megkeresésekre. Kérdéseink elküldését követően ugyanis négy, illetve kilenc perccel később érkeztek a válaszok.