Jakab Ferenc: 100 százalék, hogy nálunk is megjelenik az új koronavírus-variáns

Jakab Ferenc: 100 százalék, hogy nálunk is megjelenik az új koronavírus-variáns

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én (Fotó:
MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

100 százalék, hogy megjelenik az omikron koronavírus-variáns Magyarországon is – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában. Hozzátette: kis esélyt lát csak arra, hogy a mutáció ne jelenjen meg itthon.

„Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor” – fogalmazott. Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy a járványügynek most az a feladata, hogy a variánsokat vizsgálják. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap közölte, hogy még nem azonosította a variánst itthon.

„Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt” – mondta Jakab Ferenc. Hozzátette: azt lehet tudni a koronavírus új változatáról, az úgynevezett omikron variánsról, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti, ami nagyon sok, ha belegondolunk abba, hogy a delta variánsban összesen 8 mutáció van.

Vannak olyan vírusok, amelyeknél nem szabad ráoltani, ha előtte vagy utána valószínűsíthető a vírusfertőzés, de a koronavírus nem ilyen. A mutáció és a variánsok kialakulása nem az oltások miatt jelenik meg - reagált az oltástagadók egyik elméletére.

Hozzátette: a maszkhordással, távolságtartással és az oltással lehet véget vetni a járványnak. „Fel kell zárkóztatni a fejlődő országokat is, mert amíg náluk azt az átoltottsági szintet nem érjük el, mindig újabb és újabb variánsok fognak megérkezni. A légiközlekedés miatt pedig pillanatok alatt Amerikába és Európába fogják ezeket hozni” – mondta.

Az elképzelhető szerinte, hogy a kezdeti 96 százalékos hatékonyságról leesik egy oltóanyag hatékonysága 50 százalékra bizonyos variánssal szemben, de felhívta a figyelmet arra is, hogy ez még mindig több mint a semmi.