Magyarországon még nem mutatták ki az új koronavírus-variánst

Magyarországon még nem mutatták ki az új koronavírus-variánst

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon a jelenlévő mintákban még nem detektálta a koronavírus új változatát, az úgynevezett omikron variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az NNK sajtóhivatala. A napokban Ausztriában, Csehországban, Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron, amit először a dél-afrikai térségben fedeztek fel.

Megjelent a Magyar Közlönyben szombat délután a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet, amely szerint azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak.

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) jelentése szerint 13 fertőzöttnél mutatták ki a variánst a Dél-Afrikából pénteken Amszterdamba érkezett repülőgép utasai közül. A RIVM közölte, hogy az utasok tesztelése még folyamatban van, elképzelhető hogy több mintában is kimutatható lesz. A 624 utasból érkezéskor 61 embernek lett pozitív a koronavírustesztje.

Hugo de Jonge, a holland ügyvivő kormány egészségügyi minisztere vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Dél-Afrikából érkező valamennyi utazónak érkezés után azonnal karanténba kell vonulnia, a regionális egészségügyi hatóságok kapcsolatban maradnak a magas kockázatú területekről visszatérőkkel. „Nagyon aggódunk, de még nem tudjuk, mennyire kell aggódnunk, mert az csak a következő hetekben fog kiderülni” – jelentette ki de Jonge.

A RIVM közölte azt is, hogy mindazoknak, akik november 22-én vagy azt követően érkeztek meg Hollandiába Botswanából, Lesothóból, Malawiból, Mozambikból, Namíbiából, a Dél-afrikai Köztásaságból, Szváziföldről és Zimbabwéból, azonnal fel kell venniük a kapcsolatot a regionális egészségügyi hatóságokkal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst, amely a WHO szerint gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és amelynél az újrafertőződés fokozott kockázata is fenn áll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

A korábbiaktól eltérő tüneteket észlelt a koronavírussal fertőzött páciensein Angelique Coetzee, a Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke, aki Pretoriában praktizál. A Telegraph értesülése alapján a 444.hu azt írta: az orvosnál a hónap elején egyre többen panaszkodtak erős fáradtságra, és kezelt egy hatéves gyereket is, nagyon magas pulzusszámmal. Senki sem vesztette el a szaglását és az ízlelését.

Coetzee november 18-án értesítette a hatóságokat, miután egy négytagú család összes tagja megfertőződött, és totális kimerültséggel küzdött. Azóta kiderült, hogy mindnyájan a koronavírus új, omikron variánsát kapták el.

Az orvos a Telegraphnak azt mondta, nagyjából kéttucatnyi betege fertőződött meg mostanáig, többnyire egészséges férfiak. Körülbelül felerészben oltatlanokról van szó, és nagyrészt fiatalokról, akik nem betegedtek meg súlyosan. Viszont felhívta a figyelmet az idősekre, akik nagyobb veszélyben lehetnek, pláne, ha oltást sem kaptak.