Megjelent a rendelet, a dél-afrikai régióból hazatérő magyarokra karantén vár

Megjelent a rendelet, a dél-afrikai régióból hazatérő magyarokra karantén vár

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (Fotó: Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Magyar Közlönyben szombat délután a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet, amely szerint azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak.

A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra.

A kormányrendelet alapján a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy – ha az nem jelent kockázatot – hatósági házi karanténba kerülnek. Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját.

Ezekből az országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, csak meghatározott esetekben, ha azt a rendőrség engedélyezi, például azért, mert az illető bírósági hatósági eljárás résztvevője. Ha a beutazni szándékozó külföldinek van ilyen igazolása, az új szabályozás értelmében beléphet, de akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerül és ennek időtartama alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet.

Az Európai Unió Tanácsa pénteken megvitatta az újonnan azonosított omikron – első nevén B.1.1.529-es dél-afrikai variáns – miatt szükséges lépéseket. Az ülésen megszületett javaslat szerint a dél-afrikai régióból érkező személyek esetében az úgynevezett „vészfék mechanizmust” lenne érdemes alkalmazni. Vagyis, a tagállamok egyetértettek abban, hogy szükség van a korlátozások bevezetésére és megtiltották a beutazást több országból. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombat reggel közölte, hogy Magyarország is csatlakozika légiközlekedés korlátozásához.

(MTI)