Jakab Ferenc: Senki ne kérjen Szputnyikra vagy AstraZenecára Janssent

Jakab Ferenc: Senki ne kérjen Szputnyikra vagy AstraZenecára Janssent

Oltáshoz előkészített, az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával töltött fecskendők a soproni gyógyközpont oltópontján 2021. november 15-én (Fotó: MTI/Filep István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szeretném kihangsúlyozni még egyszer nagyon erősen: aki két vektor típusú oltást kapott, Szputnyikot vagy AstreZenecát, ne kérjen Janssent” harmadik oltásként – javasolta Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az állami rádióban csütörtökön az RTL Klub beszámolója szerint.

Jakab szerint ugyan nincs bizonyíték arra, hogy a Janssen ebben az esetben ne lenne hatékony, viszont a jelenlegi ismereteink alapján az immunrendszer védekezni kezd a vakcinában használt vektorvírussal szemben is, így a harmadik oltás hatékonysága a töredéke lehet az elérhetőnek, mivel mindhárom vektorvakcina. Szerinte a fiatalok még Sinopharmmal is jobban járnak harmadik oltásként.

A központi ajánlás is így szól, de Gulyás Gergely és Merkely Béla is Janssent kért a Szputnyikra. Pedig a Semmelweis Egyetem rektora korábban maga is úgy nyilatkozott, hogy vektorvakcinára nem javasolt vektorvakcinát felvenni. Védelmében az egyetem gyorsan ki is adott egy közleményt, hogy a nyári ajánlás óta „rendelkezésre állnak olyan újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások, melyek alapján Merkely Béla – az oltást végző orvosával egyeztetve – felvehette a Janssent a két korábbi Szputnyik oltás után”.

A csütörtöki kormányinfón megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy miért nem frissítik akkor a magyar protokollt, de azt mondta, ebbe nem akar beleszólni, az emberek pedig el tudják dönteni, mit akarnak.

Janssent adatni az Európai Unióban eddig el nem fogadott vakcinára (amilyen a Szputnyik) egyébként azért lehet hasznos, mert ezzel így már szabadon lehet utazni külföldre is, míg az mRNS-vakcinákból továbbra is kettő kell ehhez. 

(via 444)