Jakab Péter: Sokakból ki lehet hozni az oroszlánt

Jakab Péter: Sokakból ki lehet hozni az oroszlánt

Jakab Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon sok jobbikos megkereste, ezért elgondolkozik rajta, hogy elinduljon a párt elnöki székéért ősszel Jakab Péter – ezt ő maga mondta a Magyar Hangnak adott interjújában. A politikus az európai parlamenti választáson elért 6,3 százalékos eredményüket valamilyen szinten még sikernek is tartja, szerinte csoda, hogy egyáltalán még léteznek.

Az interjú eredetileg a Magyar Hang június 28-i (2019/26.) számában jelent meg!

– Az EP-választás óta levonták már a mélyebb következtetéseket, hogy miért szerepelt ennyire rosszul a párt?
– Ha valakitől kormányváltást várnak, és nem tudja megajándékozni a nemzetet ezzel az eredménnyel, akkor azt valamilyen szinten büntetik a választók. Elsősorban én mégis annak tudom be a gyengébb szereplést, hogy a Jobbik egyedüli pártként valódi ellenállást tanúsított a rezsimmel szemben. A rezsim pedig kíméletlenül, válogatottan aljas eszközökkel próbált leszámolni azzal a Jobbikkal, amely nyíltan vállalta vele szemben a konfrontációt, amelynek nem volt, nincs, és nem is lesz Orbán maffi akormányával semmilyen közös mutyija, háttéralkuja. Az igazságtalan bírságok, hatósági vegzálások, bomlasztási kísérletek, árulások és a rólunk terjesztett hazugságcunami után csoda, hogy létezünk, hogy újból talpra álltunk.

– Mégis a választók voltak azok, akik végül jóval kisebb számban szavaztak a Jobbikra.
– Kétszázötven megnyert sajtóperen vagyunk túl, ez kétszázötven karaktergyilkossági kísérletet jelent, amelyeknek természetesen megvolt a hatásuk. Aki a csatatéren harcol az Orbán-rendszerrel szemben, annak vannak veszteségei. Ugyanakkor az mindenképpen pozitív, hogy akik mellettünk maradtak, annyira kitartóak és harcos szellemiségűek, hogy lehet rájuk jövőt építeni. Az tény a pillanatnyi támogatottságunkat nézve, hogy a Fidesz jelentősen megdolgozott bennünket.

– Nem saját magukat dolgozták le?
– Nem. Lőttek bennünket. Mi pedig álltuk a sarat, és hiába akartak kinyírni minket, életben maradtunk. Az elért hat százalék ilyen értelemben eredménynek tekinthető, amely kellő alapot ad az építkezéshez. Szinte naponta csatlakoznak a Jobbikhoz új tagok, és folyamatosan alakulnak meg az új alapszervezetek is. Nincs megállás.

– Az EP-választási eredmények tükrében mindenesetre a Jobbik elnöksége lemondott, tisztújítás viszont csak ősszel lesz. Miért várnak addig?
– A stabilitást biztosítani kell a párt számára, Isten ments, hogy az önkormányzati választás előtt ezzel foglalkozzanak a jobbikos tagok. Most az az elsődleges feladat, hogy az ország 3200 településén megalkossuk azt a 3200 receptet, amellyel változást hozunk. Ez lesz a belépő 2022-ben a kormányváltáshoz.

– Nem tart attól, hogy az emberek éppen az önkormányzati választás előtt egy kudarcon átesett, vezetés nélküli pártot látnak a Jobbikban?
– Én azt tapasztalom, hogy most inkább engem, Jakab Pétert látják a Jobbikban, és ez pozitív várakozással tölti el őket.

Jakab Péter: Orbán Viktor „harminc ezüstért" eladná a hazát a multiknak | Magyar Hang

– Nemrég frakcióvezető lett, a Jobbik elnöki posztjára pályázni fog?
– Az elmúlt hetekben nagyon sok jobbikos tagtársam keresett meg azzal, hogy szeretnék, ha ringbe szállnék az elnökségért. Ez egy dologra egészen biztosan kötelez, hogy elgondolkozzak rajta. Jelenleg viszont nem ez tölti ki a mindennapjaimat, most azzal foglalkozom, hogy ütőképes frakció legyen a hátam mögött, az önkormányzati választáson pedig minél jobb eredményt tudjunk elérni.

– Meghatározná, hogy jelenleg mi a Jobbik?
– Egy szociálisan érzékeny nemzeti néppárt.

– A szociális érzékenységből egy átlagember mit láthat?
– A felszólalásaimban nagyon markánsan állok ki az átlagember, a fizikai melós és a szellemi dolgozó mellett is.

– Azt gondolja, hogy az embereket érdeklik a parlamenti felszólalások?
– Attól függ, hogy milyen nyelven szólal fel az ember. Ha nagyon cizelláltan, nagy szakmaisággal, barokkos körmondatokban, akkor tényleg inkább kikapcsolják a tévét. De ha azt látni, hogy valaki kimondja az igazságot a nyers valóságában, és ez esetleg fájdalmas perceket tud okozni akár a miniszterelnöknek is, akkor igenis van rá igény. Ezt határozottan tapasztalom.

– A parlamenti felszólalások mellett nem lenne szükség tettekre?
– Természetesen kellenek a tettek is. Mi is elmegyünk a kilakoltatásokra, hogy megakadályozzuk a családok utcára kerülését, és ott voltunk a rabszolgatörvény elleni tüntetéseken is. A választók tetteket várnak a parlamentben is, azért szavaztak ránk, hogy ott is képviseljük az érdekeiket. Nekem az a feladatom, hogy ha felszólalok az Országgyűlésben, úgy érezze az átlagmelós, mintha ő beszélt volna, mert engem ők ültettek be a parlamenti székbe.

– Az EP-választáson az elemzések szerint korábbi támogatóik inkább a Momentumra húzták be az ikszet, bennük látták a friss erőt. Hogyan próbálják visszacsábítani ezeket az embereket?
– Amikor ezek a választók azt látják, hogy van új lendület, szenvedélyesebb, érzelemgazdagabb politizálás jelenik meg a Jobbikon belül, akkor hajlandók lesznek visszatérni. Meggyőződésem, hogy visszahozhatók, de ez még kevés a kormányváltáshoz, a fideszes szavazókat is meg kell szólítanunk.

– Kilenc éve mondja ezt az ellenzék, a Fidesz tábora pedig nemhogy csökkent volna, még nőtt is. Most éppen hogyan szeretnének ebben változást?
– Rá kell éreznie a fideszes szavazónak, hogy ha bekerül egy kórházba, akkor pártpolitikai hovatartozástól függetlenül kaphat kórházi fertőzést, amelybe akár bele is halhat. Ha látja azt az alternatívát, amely nemcsak a migrációs kérdéssel foglalkozik, hanem akár az egészségügy problémáira is megoldást kínál, akkor változtathat a politikai nézetein.

– Három évvel ezelőtt is ugyanúgy bekerültek emberek kórházba, ez mégsem változtatott semmit az ellenzék támogatottságán. Ezért kérdezem, hogyan akarják ezt most véghezvinni.
– Azt látom, hogy akik elpártolnak a Fidesztől, leginkább apátiába esnek. Nyilván a kormánypárt erre rájátszik, a célja, hogy legyen mozgósítható szavazóbázisa – akár egy szatyor száraztésztával –, aki pedig nem nyerhető meg, inkább csak legyintsen. A mi feladatunk, hogy ezt a társadalmi réteget felébresszük.

– A Jobbik létét befolyásolja, hogyan szerepelnek majd az önkormányzati választáson?
– Az egész ország létét befolyásolja. A Fidesz kétharmada az önkormányzatokban épült ki, ez fordítva is ugyanígy lesz. Ahhoz, hogy az ellenzék le tudja váltani 2022-ben az Orbán-rezsimet, ahhoz a bázisuktól, az önkormányzataiktól kell megfosztani a helyi kiskirályokat. Amikor arról beszélek, hogy szatyor száraztésztákkal nyernek sok helyen választást, arra gondolok, hogy a helyi polgármester mint a helyi hűbérúr pontosan tudja, hogy kit lehet egy szatyor száraztésztával, kit közmunkával, kit egzisztenciális fenyegetéssel becsatornázni. Ha a Fideszt megfosztjuk ezektől a kiskirályoktól, Orbán Viktort is megfoszthatjuk a bársonyszékétől.

– Van értelme a Jobbiknak, ha néhány polgármesteri helyet szerez csak?
– Ősszel alapvetően nem a pártok fognak megmérkőzni, hanem hiteles helyi szereplők küzdenek majd egy hiteltelen párttal, amelyet úgy hívnak, hogy Fidesz.

– Ebből nem derült ki, hogy látja-e még létjogosultságát a Jobbiknak, ha az áhított önkormányzatok többségét nem sikerül megszerezni.
– Ha ez bekövetkezik, az nem a Jobbik, hanem az ellenzék kudarca lesz.

– Országszerte összellenzéki megállapodásokról szólnak a hírek, de ehhez a baloldallal, vagyis az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenc pártjával is szövetkeznek. Lát ebben problémát?
– Nem vitatom el, hogy a baloldalon is vannak olyan helyben elismert lokálpatrióták, akik joggal tarthatnak igényt a helyi lakosság támogatására. Az országos politikában már más a helyzet. Sokszor halljuk, hogy országos szinten is az együtt gondolkodásra van szükség az Orbán-rezsim elleni fellépés érdekében, de mindig vannak rossz gondolataim, amikor megjelenik Gyurcsány Ferenc.

Jakab Péter a miniszterelnöknek: Öreg kommunista lett | Magyar Hang

Saját környezetemben azt tapasztalom, hogy nagyon sok baloldali érzelmű választó támogat engem, azt mondják, hogy „Péter, ha te lennél a Jobbik elnöke, akkor a Jobbikra szavaznék”. Gyurcsány Ferenc vonatkozásában nehezen tudom elképzelni, hogy hozzá is hasonlóan állna egy jobboldali ember. Márpedig Orbán legyőzéséhez olyanok kellenek, akik képesek összefogni különböző világlátású embereket is, különben sokan inkább otthon maradnak.

– Pedig most éppen Gyurcsány Ferenc pártjával is együttműködnek.
– Én megyek előre, az, hogy ki áll mellém a küzdelemben, az ő dolga.

– Érez emiatt hitelességi problémát?
– Ez nekem biztosan nem tesz jót. Ilyenkor szoktam feltenni azt a kérdést, hogy miért Gyurcsány Ferenc áll mellém mondjuk a Parlament főlépcsőjére. Kinek az érdeke, hogy a DK Gyurcsány Ferencet küldje hiteles politikai szereplőként, miközben őt a társadalom korábban már beárazta, amikor vele szemben kétharmadot adott Orbánnak. Az önkormányzati együttműködés viszont azért is fontos, mert ha jobbikosok bekerülnek a városvezetésbe, az garantálja azt is, hogy ne üsse fel a fejét a korrupció. Ha esetleg egy DK-s vagy MSZP-s politikus fejében megfordulna ilyen gondolat, mi leszünk az elsők, akik rácsapnak a kezükre.

– Újdonsült frakcióvezetőként tervez változtatást a képviselőcsoportban?
– Érzelmesebb, szenvedélyesebb, vagányabb, pimaszabb, provokatívabb frakcióra van szükség, hogy meghalljanak bennünket a választók.

– Ki az még a képviselőik közül, akinek a megnyilvánulásaira illenek ezek a jelzők?
– Sok olyan embert látok, akiből ki lehet hozni az oroszlánt. Nem fogok neveket mondani, mert mindenkiben ott lapul a harci szellem. Nyilván akinek 2010 óta kell harcolnia egy rezsimmel szemben, az óhatatlanul elfáradhat ebben a küzdelemben – nekik is új impulzusokat kell adni. Az a feladatom, hogy ezt megtegyem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/26. számában jelent meg, 2019. június 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!