Járványveszély ide vagy oda, rákoppintottak a Pest megyei polgármesterekre, igenis tartsanak közmeghallgatásokat

Járványveszély ide vagy oda, rákoppintottak a Pest megyei polgármesterekre, igenis tartsanak közmeghallgatásokat

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám valamikor december-január tájékán éri el a csúcspontját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök még szeptember közepén, és az esetszámok folyamatos növekedése eddig ezt alátámasztani látszik, pénteken már közelített az 52 ezerhez az aktív fertőzöttek száma. Ennek ellenére a Pest megyei önkormányzatok összes vezetője egy olyan levelet kapott a napokban Tarnai Richárd kormánymegbízottól, melyben arra kérik őket: a vonatkozó önkormányzati törvényeknek (röviden: Mötv) megfelelően még idén tartsák meg a 2020. évre esedékes közmeghallgatásokat, ugyanis az Mötv a jelen járványügyi készültség időszakában is hatályos.

Mint a levél felhívta a figyelmet, a vonatkozó törvények szerint „a képviselő-testület évente legalább egyszer előre meghirdetett közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek”. Kihangsúlyozzák azt is: „a helyi önkormányzati képviselő részéről elvárt a személyes részvétel és jelenlét, mely kötelezettség – erre irányuló, garanciális törvényi előírások hiányában – nem váltható ki távszavazással vagy videókonferenciával”.

Egy önkormányzati forrásunk arról beszélt, az még talán megoldható, hogy egy nagyobb teremben távolabb üljenek egymástól az emberek, de például ilyenkor jellemzően mikrofont adnak nekik, hogy hallják a kérdéseiket, aminek körbeadása ugyancsak kockázatos lehet. – Most szabadítsunk egymásra több tucat embert? – tette fel a kérdést.

Ennek ellenére a levél szerint a közmeghallgatásra vonatkozó törvényi kötelezettség a 2020. évben még rendelkezésre álló idő alatt még teljesíthető, ezért Tarnai kéri, hogy a képviselőtestületi ülések előkészítésénél legyenek figyelemmel a közmeghallgatások megtartására. – A hatályos jogszabályi környezet (…) nem ad felmentést az egészségügyi válsághelyzet elrendelésére tekintettel, ezért kérem, hogy szíveskedjen a Pest Megyei Kormányhivatalt tájékoztatni, amennyiben a képviselő-testület előreláthatóan mégsem tudna maradéktalanul eleget tenni a közmeghallgatás tartására irányadó törvényi kötelezettségének – közölte Tarnai.

A járványhelyzet miatt például Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba azt mondta a Magyar Hangnak, úgy tervezik majd megtartani a közmeghallgatást, hogy az érdeklődők személyes jelenlétet előzetes regisztrációhoz kötnék, egyebekben pedig a lakosok online is feltehetik kérdéseiket.