Jászberényi kétharmad: vesztesváltó hangulatról ír a Momentum elnökségi tagja

Jászberényi kétharmad: vesztesváltó hangulatról ír a Momentum elnökségi tagja

Balról a második Kele János (Fotó: Facebook/Kele János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki lehetőségekről írt posztot Kele János, a Momentum elnökségi tagja. Nem ő az egyetlen politikus, aki szerint van néhány országos tanulsága a múlt vasárnapi időközi önkormányzati választásnak, ahol a Közösen Jászberényért Egyesület színiben induló, regnáló polgármester, a jobbikos Budai Lóránt kétharmados többséggel nyert fideszes ellenfelével szemben. Ráadásul mind a 10 egyéni körzetet az egyesület jelöltjei nyerték meg, hasonló arányban.

Kele János szerint az elmúlt 12 év (ellenzéki szemszögből) valójában vereségek sorozata. Persze ezekből lehet tanulni, de „az ellenzéki vereségek legnagyobb, legfájóbb öröksége az, hogy sorozatosságuk éppen azokat tartja fönn a felszínen, akiket ez nem zavar.” Úgy látja, ha ma végig pásztázzuk az ellenzéki mezőnyt, sorra találjuk benne az immáron háromszoros-négyszeres veszteseket.

Pedig szerinte nyerni kell, a politika és a sport lényege is a győzelem. – Egy jó svádájú társadalomban ugyanis az indul közhivatalért, akinek terve, ajánlata van a közösségnek, amelyet képviselni kíván. S, hogy ezt az ajánlatot érvényesíthesse, értelem szerint győznie kell – legföljebb, ha sorozatosan nem képes rá, majd jönnek helyette újak, jobbak, akik vérmesebb reményekkel indulnak a versenyben – folytatja a politikus.

Vitatja annak a mostanában gyakran elhangzó állításnak az igazságát, hogy ellenzékváltó hangulat van. Szerinte valójában vesztesváltó hangulat van.

– A választó is érti (s ha nem is érti, bizonyosan érzi) ugyanis a politika általános, alapvető szelekciós mechanizmusát: aki veszít, visszaszorul. Aki négyszer veszít, kiszorul. Az ellenzék idehaza ehhez képest csaknem mozdulatlan. Legmozdulatlanabbjai pedig érdekes módon éppen azok, akik a leggyakorlottabb vesztesek közöttük – fogalmaz a politikus, aki nem nevezi meg azokat az ellenzéki pártokat, amelyeket idesorol, de nem nehéz a DK-ra asszociálni. A jászberényi voksolás során az ellenzéki szövetség ugyanis a Demokratikus Koalíció nélkül tudott nyerni, miután a DK helyi szervezete tavaly kilépett az ellenzéki szövetségből. 

– Aki a dobogóra gyúr, aki ki tud egyezni „döntetlenben”, akinek megfelel a rezervátum – azt a választók megbüntetik. Vesztesváltó hangulat van. Tessék körbenézni Jászberényben – zárja bejegyzését a momentumos politikus.

Arról, hogy politikai elemzők milyen következtéseket vontak le Budai Lóránt jászberényi sikeréről, ITT olvashatnak részletesebben.