Jávor Benedek szerint Szájer volt az egyik, aki a „szélsőjobbra tolódó” Fideszt a Néppártban tartotta

Jávor Benedek szerint Szájer volt az egyik, aki a „szélsőjobbra tolódó” Fideszt a Néppártban tartotta

Jávor Benedek (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szájer József és Gottfried Péter távozása az Európai Néppárt (EPP) elhagyásának, és egy radikálisan új Európa-politikának az előhírnöke – így reagált a kormánypártok alapemberének számító Szájer József lemondására Jávor Benedek közösségi oldalán. Korábban maga is EP-képviselő volt.

https://www.facebook.com/javorbenedek/posts/4679757022065726

Szájer József vasárnap közölte a nyilvánossággal, hogy év végével visszaadja európai parlamenti mandátumát. – Egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számomra, márpedig akik a küzdőtéren vannak, azoknak harcra kész állapotban kell lenniük – indokolta döntését, de kihangsúlyozta, a magyar kormánnyal teljes mértékben egyetért a mostani, uniós költségvetés vétózásával kapcsolatos vitában. A politikus távozását a Fidesz–KDNP szomorúan fogadta.

A Jávor Benedek által ugyancsak említett Gottfried Péter egy meghatározó uniós diplomata, aki 2021. január 1-jével bekerül a Monetáris Tanácsba, és onnantól csakis erre a feladatára koncentrál, vagyis teljesen felhagy külpolitikai aktivitásával. Fontos brüsszeli háttérszerepéről a Telex írt részletesebben nemrég.

Mint Jávor Benedek írta, a két szereplő, Szájer és Gottfried, legfontosabb feladata az elmúlt években a Fidesz eddigi politikájának stabilizálása volt, azaz a belső radikalizálódás közben az Európai Néppárton belüli helyzet megőrzése. – Az ő eltávolításuk vagy önkéntes távozásuk arra utal, hogy minderre a jövőben nem lesz szükség. Érdektelenné válik a képességük a néppárt meggyőzésére, értéktelenné válik az a személyes network, hálózat, amellyel a pártcsalád európai és nemzeti szintjein rendelkeznek, és amelynek eredményeként a legdurvább kormányzati lépést is meg lehetett próbálni elmagyarázni a Néppártnak – fejtegette.

Hozzátette: „Szájer és Gottfried nagy műve a szélsőjobbra tolódó Fidesz EPP-ben tartása volt, megőrizve ezzel mindazt a védelmet, támogatást, amit a Néppárt nyújtott a magyar kormánynak”. Ám Jávor szerint a Néppártból való távozással minderre nincs szükség, a várható új szövetségesek számára (legvalószínűbben a lengyel PiS-t is soraiban tudó ECR) náluk a radikálisabb, szélsőségesebb személyek jelenthetik a garanciát a zavartalan együttműködésre. Vagyis „Szájer és Gottfried eddigi értékei, teljesítményük paradox módon most épp a sorsukat pecsételték meg. Szoros kapcsolataik a Néppárttal gyanússá teszik őket, kétségessé tehetik lojalitásukat az új irányvonallal szemben, és nem kellően megbízhatónak tűnhetnek az új szövetségesek szemében”.

Jávor Benedek úgy vélte, „az elmúlt évek kint is vagyok, bent is vagyok játékának vége”. – Orbán aligha várja meg, hogy kitegyék a szűrét a Néppártból, ő maga fog lépni. Az elmúlt hetek felerősödött Európa-ellenes őrjöngése is minden bizonnyal a saját tábor lelkében ágyazott meg ennek a lépésnek – ha az EU egyenlő a nácizmussal, a Gestapóval, meg az ÁVÓ-val, ha szörnyű elnyomásnak vagyunk kitéve, akkor a tábor maga fogja akarni a szakítást az akárhogy is, de az európai fősodort jelentő Néppárttal – tette hozzá.

Egyébként Jávor szerint az elmúlt hónapokban egyértelmű volt, hogy az EPP elengedte a Fidesz kezét, és nem próbálták védeni őket a kialakuló konfliktusokban. – Az igazán nagy kérdés mégis az, hogy mindezek után a német kormány hozzáállása hogyan fog változni. Egy Néppárton kívüli Fidesszel is épp olyan boldogan lehet üzletelni. Az értékelvűség meg eddig sem nyomta agyon a berlini kormánypolitikát – zárta sorait.