Aszály: javulást vár a következő napokban a vízügy

Aszály: javulást vár a következő napokban a vízügy

Repedezett termőföld egy kukoricatáblában a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő napokra előrejelzett hazai időjárás következtében – a hétvégétől – az aszályhelyzet mérsékelt javulása valószínűsíthető – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán.

Az előttünk álló hétvégén a Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 mm közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovák és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 mm is lehet ennek a mennyisége a szombat és kedd közötti időszakban.

Szombattól hazánkban is változékonyabb időjárás várható, mérsékelt és rövid ideig tartó lehűléssel. A hidegfront átvonulásával egyidejűleg a csapadékhajlam átmenetileg megnő, többfelé fordulhat elő záporeső, zivatar. A rendelkezésre álló legfrissebb előrejelzés szerint – az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal – a következő 6 napban hazánkban, főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős (10mm/24óra) mennyiségű csapadék érkezése valószínű. Megállapítható, hogy a nyár végéhez közeledve, a korábbi évekhez hasonlóan augusztus hónapban a kiszolgáltatott vízmennyiségek az előző hónapokhoz képest már csökkenő tendenciát mutatnak.

A szántóföldi öntözés esetében augusztusban közepétől a hazánkban legnagyobb területen termesztett növények már egyre kisebb vízigényűek. A rendkívüli szárazság miatt azonban a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren továbbra is jelentkeznek még vízigények: az idény végéig közel 20 millió köbméter víz öntözésre, 17 millió köbméter vízigény pedig halastavakra várható. A rizstermesztés szempontjából a vízigényeket gyakorlatilag 100 százalékban kiszolgáltattuk, itt további öntözési igény már nem várható. A gazdák továbbra is élnek a rendkívüli vízhasználat igénylésének lehetőségével, melyekhez a vízügyi igazgatóságok a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével adják ki a vagyonkezelői hozzájárulásokat és hagyják jóvá a vízigényeket, annak szem előtt tartásával, hogy a szerződéses vízhasználók érdekei ne sérüljenek – írták.

Hozzátették: a legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél az alig változó vízjárást követően, szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ágon a folyamatos szivattyús vízpótlás még mindig szükséges. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb vízügyes eredménye a nemrégiben Tasson elkészült Sajó Elemér többfunkciójú vízleeresztő műtárgy átadása volt, hiszen ebben a hidrológiai helyzetben ez nem csak a Duna-ágból történő vízleeresztésre, hanem annak vízpótlására is alkalmas. A folyó jelenlegi alacsony vízállása miatt a Duna-ág vízpótlását tehát már nem csak a Kvassay-zsilipen történő szivattyúzással, hanem a tassi műtárggyal is tudjuk támogatni, ez pedig az öntözési vizek kiadásának szempontjából is kiemelten fontos.  

A Balatonon szerda reggel 74 cm az átlagvízállás, a jelenlegi alacsonyabb vízszint a vízminőséget nem érinti negatívan. A tó vízminősége szempontjából a kritikus paraméter a vízben levő algák mennyisége és azok típusa. Ezen algák túlszaporodása az éjszakai és hajnali órákban oxigénhiányos állapotot tud előidézni a vízben. A legfrissebb mérések, a rendszeresen végzett megfigyelések és a folyamatos működési módú mérőállomások adatai szerint azonban az algák mennyiségét jellemző klorofill-értékek jelenleg jók, de az előttünk álló forró napokon a vízügyes szakemberek fokozottan figyelik a víz állapotát. A Velencei-tó ma reggel 56 cm volt, alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Ezt jelen pillanatban sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét, ezért elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek és azokat a kritikus hajnal 4-5 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86% és 100% között van, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti – írták.

Címkék: szárazság, aszály