Jön az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs

Jön az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány Nagy István bejelentése szerint. Az agrárminiszter közölte, Európa közel fele szenved a csapadék hiányától, és Magyarországnak is történelmi szárazsággal kell szembenéznie.

A nyár közepére már az ország döntő többségén súlyos vagy nagy fokú aszály alakult ki. Nagy kifejtette, ennek leküzdését, illetve a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartását prioritásként kezeli az agrártárca. Utóbbi terén is komoly gondok vannak, a búzánál 25 százalékos terméskieséssel kell számolni, míg a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jó részén megsemmisült. A tartós vízhiány Nagy szerint pedig már a dunántúli régiók termését is fenyegeti.

Az alföldi területeken teljesen kisültek a gyepek, a gazdálkodók legeltetni sem tudtak, kaszálni is alig. Az Agrárminisztérium úgy becsüli, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület az egymillió hektárt is elérheti a szántóföldek tekintetében.

A miniszter kijelentette, az operatív törzs haladéktalanul munkához lát a magyar agrárium előtt álló kihívások, illetve a gazdák nehézségeinek leküzdése érdekében.