Jövő héten tárgyal a Fidesz a főpolgármester-jelöltjükről

Jövő héten tárgyal a Fidesz a főpolgármester-jelöltjükről

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2024. január 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten a Fidesz egy elnökségi ülésen már tárgyal arról, hogy ki lehet a kormánypárt főpolgármester-jelöltje a júniusi önkormányzati választáson – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nem tudta biztosra mondani, hogy már meg is nevezik, kit indítanak, a tárgyalás ugyanis „lehet, hogy eredményes lesz, de lehet, hogy még egy körben visszatérnek rá”. Mindenesetre bejelentik legkésőbb február végéig, de az is lehet, hogy már előbb. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a visszalépés Vitézy Dávid javára, a miniszter Orbán Viktor decemberi szavait idézte, miszerint lesz a Fidesznek saját jelöltje.

Karácsony Gergely már korábban bejelentette, hogy elindul a választáson és magabiztosan nyilatkozik esélyeiről is. Kihívói kapcsán ugyanakkor még sok a kérdés. Az LMP dobta be Vitézy Dávid, korábbi közlekedési államtitkár nevét, az is kiderült, hogy tárgyalnak vele. Ezt Vitézy Dávid is megerősítette, de azt még nem tudni, hogy elfogadja-e a felkérést vagy el szeretne-e indulni. Legutóbb lapunknak január első napjaiban beszélt arról, hogy még nem döntött. A Jobbik ugyanakkor már jelezte, hogy lesz saját jelöltjük, mégpedig a párt országgyűlési képviselője, Brenner Koloman személyében. A Mi Hazánk is önállóan indul, Grundtner András, a párt budapesti alelnöke száll ringbe a városvezetői posztért.

A jelenlegi főpolgármester korábban Kompország című műsorunkban arról beszélt, hogy gyakorlatilag tök mindegy, ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, mert nincs Budapest-programjuk, van viszont egy hatalmas propagandagépezetük, és a propagandát tolja majd a jelölt is. – Ő csak a papucs orrán a pamutbojt lesz – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Fideszben nem jó budapesti politikusnak lenni, mert míg országszerte szétnyeri magát a párt, itt rendre vereséget szenvednek. Karácsony Gergely szerint kő-papír-ollóval döntik el a Fideszben, hogy ki legyen a főpolgármester-jelöltjük, annyira nem akar senki az lenni. A főpolgármester ennek ellenére pokoli nehéz kampányra számít, szerinte „nehezebb lesz, mint 2019-ben, ömlik majd a nyakunkba a fekáliacunami”.