„Egy órán belül 5-6-szor elment az áram” – káoszt hozott a havazás

„Egy órán belül 5-6-szor elment az áram” – káoszt hozott a havazás

Férfi havat lapátol egy behavazott rákospalotai utcán 2023. december 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Fotó: Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Közlekedési fennakadások, balesetek és áramkimaradások – országszerte ehhez hasonló beszámolókat olvasni a szerda óta tartó havazás miatt, amely csütörtökön is folytatódik

A budapesti közlekedés kapcsán a BKK Info arra figyelmeztetett: fővárosszerte havazás lassítja a közlekedést, a magasabban fekvő utakon jeges, csúszós szakaszokra is számítani kell. Több autóbusz sem jár, más járatok pedig csak terelve közlekednek.

A fővárosi agglomeráció is megszenvedik az intenzív havazást: Solymár térségében folyamatosak az áramkimaradások, már éjszaka is ezzel küszködtek, de a probléma  Pilisvörösvárt, Pilisszántót, Pilisjászfalut is érinti. Az utak sok helyen síkosak, a fő vonalak beálltak, a vasút kisebb késésekkel jár. Sokan a kazánokért aggódnak, ahol meg villannyal fűtenek, lehűltek a lakások. Egy érintett solymári lakos azt nyilatkozta lapunknak: „tényleg rossz a helyzet, egy órán belül 5-6-szor elment az áram, mellékutak takarítása nuku, sokan nem tudnak elindulni iskolába vagy munkába”. Értesülésünk szerint Nagykovácsiban is hasonló a helyzet, jön-megy az áram, az utak a hegyen több helyen járhatatlanok.

Később solymári olvasónk azt közölte, áramszolgáltatás náluk egy ideje folyamatos, de még mindig van olyan utca a településen, ahol hol van, hol nincs. – Sok helyen még mindig nem takarították el a havat sem, mi például színét sem láttuk hókotrónak – mondta. Egy helyi csoport szerint többen arra panaszkodnak, hogy van, ahol végigmegy a hókotró, de nem szór és nem kotor semmit. – Egyre többen hibáztatják az önkormányzatot, különösen, hogy – állításuk szerint – időnként modortalanul hárítják el magukról a felelősséget – tette hozzá.

 

Van, ahol akkora problémát okoz a hóhelyzet, hogy a tanítás is elmarad, például több pilisi intézményben is így jártak a diákok, erről itt írtunk részletesebben. 

Eközben kiderült: a Kékestetőn már 24 centiméter a hó vastagsága. Az az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán arról írt csütörtök délelőtt: a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren 16 centiméteres, a Fejér megyei Sáregres-Cece állomáson 15 centiméteres.

Balesetek országszerte

Továbbra is sok munkát ad a hóesés a tűzoltóknak: csütörtök fél 11-ig körülbelül háromszáz káresethez – elsősorban kidőlt fák és leszakadt faágak miatt – riasztották az egységeket – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. Közleményük szerint csütörtök délelőtt is számos helyre vonultak ki a tűzoltók a téliesre fordult időjárás és a jelentős mennyiségű, frissen hullott hó miatt: elsősorban a Dunántúlon, valamint Budapesten és környékén okoz fennakadást a havazás.

Az Útinform arról számolt be még reggel, balesetek nehezítik az M1-es és az M7-es autópályán, valamint a 3-as és az 53-as főúton a közlekedést. Azt írták, hogy az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalán, Mosonmagyaróvár és Lébény között egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze. A 149-es kilométernél a belső sávot lezárták, emiatt torlódik a forgalom.

Az M7-es autópályán Letenye felé, a 202-es kilométernél a korlátnak hajtott egy személygépkocsi, jelenleg a leállósávon zajlik a helyszínelés. A 3-as főúton Mezőkövesd és Mezőnyárád között egy autóbusz és két személygépkocsi karambolozott, ezért a 145-ös kilométernél egy sávon, irányonként váltakozva halad a forgalom.

Szintén a 3-as főúton két személygépkocsi ütközött össze Gyöngyösnél, ezért a 83-as kilométernél félpályás lezárás van érvényben – írták.
Az 53-as főúton Soltvadkert határában, Selymesnél az oldalára borult egy mikrobusz, rendőrök irányítják a forgalmat. Komárom-Esztergom vármegyében kisebb hóátfúvások miatt két alsóbbrendű út nem járható: a Kömlőd-Tata és a Tardos és Bikolpuszta közötti útszakaszt lezárták. – A Budakalászt, Dobogókőt és Esztergomot összekötő utat a 21-es és a 33-as kilométer között fakidőlések miatt lezárták – közölte az Útinform.

Címkék: havazás