Karácsony a Magyar Zene Házáról: „A barbár erőszak jegyében” jött létre

Karácsony a Magyar Zene Házáról: „A barbár erőszak jegyében” jött létre

Karácsony Gergely tiltakozása a Liget-projekt ellen. (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kultúra napja, illetve a városligeti Magyar Zene Házának szombati átadási ünnepsége kapcsán szólalt meg Facebook-oldalán Karácsony Gergely. Orbán Viktor a megnyitón egyébként üzent is Karácsonynak, amikor azt mondta: nem szabad elfelejteni, hogy „miként viselkedtek politikai ellenfeleink a Városliget megújításának ügyében”, és nem véletlen, hogy „a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga”.

A főpolgármester azzal kezdi bejegyzését, hogy könnyű meghallani a szirénhangokat, miszerint „milyen szép lett az épület, nem is olyan nagy baj, hogy vannak épületek a Városligetben”. De épp ezen a napon „különösen fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy ennek az épületnek a létrejötte nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt”.

– Erőszak a város legfontosabb közparkjával szemben. Erőszak a kivágott fákkal és azokkal a több mint száz éves platánokkal is, amelyeknek a vízellátását teheti tönkre az épület. Erőszak a jogállammal szemben, hiszen az összes korábban létező jogszabályt meghekkelve egy külön lex-Városliget tette lehetővé a megépítését. Erőszak a népakarattal szemben, hiszen a közvélemény nagy része végig ellenezte a beépítést, a leállítását szorgalmazó népszavazási kezdeményezésemet pedig jogellenesen megakadályozták – idézi fel a politikus, aki kitér arra is, hogy a beruházás ellen tiltakozó állampolgárokat „bűnöző őrzővédők verték agyba-főbe”.

Mint emlékeztet, drága is volt ez a beruházás, az eredetileg tervezett költségek sokszorosába, több mint 10 millióba került egy négyzetméter.

Ennek ellenére senkit sem akar lebeszélni arról, hogy meglátogassa a Zene Házát, sőt, zeneszerető ember lévén, ő maga megfordul majd ott.

–  De soha ne felejtsük, hogy a kultúra több mint a zene vagy az építészet, a kultúra méltányosság és odafigyelés. És ha Magyarországnak nem egy erőszakos és barbár, hanem ebben az értelemben vett kulturált kormánya lenne, akkor ennyi támogatással egy másik helyszínen talán egy sokkal szebb Zene Háza épülhetett volna – véli Karácsony.

Végül nem mulasztja el megemlíteni, hogy maga az átadó is a megosztottságot erősítette, „a kormánypolitikusok a kultúra napján ismét a politikai kultúra hiányát tették nyilvánvalóvá”.

A miniszterelnök megnyitón mondott beszéde valóban hemzsegett a politikai utalásoktól: ígéretet tett arra, hogy a baloldalnak áprilisban elhúzzák a nótáját, illetve arról beszélt, hogy az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el, és bár kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet „kiejti őket az emlékezetéből”.

Kiemelte: jelenlegi formájában a Liget Projekt egy félkész vállalás, egy befejezetlen mű, torzó. Éppen ezért nagyon várják már, hogy „a magyar választók áprilisban végre pontot tegyenek az ügy végére, és lezárhassuk ezt a vitát” – mondta.

Az ünnepségen egyébként Szakcsi Lakatos Béla eljátszotta a Fidesz választási indulóját és kampányszövegét.