Karácsony Gergely: A kormány olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még „lehülyéztek”

Karácsony Gergely: A kormány olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még „lehülyéztek”

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szükséges és indokolt lépéseket jelentett be a miniszterelnök. Szükségesek és indokoltak lettek volna korábban is, hiszen a járvány kontrollja hetekkel ezelőtt kicsúszott a kormány kezéből – közölte Karácsony Gergely azután, hogy hétfőn délelőtt Orbán Viktor bejelentette az újabb, ezúttal már a mindennapi életet érintő jelentős szigorításokat.

Karácsony Gergely egyúttal jelezte, hogy a főváros végrehajtja a döntéseket, még hétfőn ülésezik a Fővárosi Operatív Törzs.

Ugyanakkor a főpolgármester oda is szúrt a kormánynak. Szerinte ugyanis nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy „az ostoba kormányzati politikai támadások nehezítik a védekezést”. – Szép példája ennek, hogy a kormány olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még „lehülyézték” a Fővárosi Önkormányzatot – írta. Orbán Viktor bejelentéseiben ugyanis szerepelt, hogy a kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvodai és bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, „akkor is ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad”.

Karácsony Gergely itt arra utalt, hogy a főváros már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy az úgynevezett antigén-alapú gyorstesztekkel szűrni fogják a budapesti szociális és nevelési intézmények dolgozóit. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanakkor vasárnap azt írta, hogy ezek a vizsgálatok nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre. Hiszen akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, azoknak szervezetében csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd.

A főpolgármester most úgy fogalmazott, örül, hogy a kormány végrehajtja a főváros és a kerületek programját, és leszűri a tanárokat, az iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozóit. Már megérte szerinte, hogy a főváros ebben kezdeményező szerepet játszott. – Mi továbbra is bővíteni fogjuk a szűrési kapacitásainkat, mert a kormányét elégtelennek tartjuk. Az ezzel kapcsolatos részletes terveinket átdolgozzuk – fűzte hozzá.