Újabb összecsapás a főváros és Müller Cecíliáék között

Újabb összecsapás a főváros és Müller Cecíliáék között

Karácsony Gergely (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az antigén-tesztek kapcsán alakult ki vita a Karácsony Gergely vezette főváros, illetve a Müller Cecília irányításával működő népegészségügyi központ között. A vita tárgya: mennyire hatásosak is ezek a vizsgálatok.

Karácsony Gergely a napokban jelentette be, hogy a főváros „átvállalva az állam feladatait”, intenzív kapacitásbővítésbe kezd, 100 ezer új antigén-teszt beszerzését indítják el. Ők továbbra is a saját szociális és nevelési intézményeire fognak fókuszálni, illetve 50 ezret lakosságarányosan szétosztanak a kerületeknek, és arra kérik őket, jól használják ki, és biztosítsák a pedagógusoknak és az oktatást segítő munkatársaknak is az önkéntes szűrés lehetőségét. – Ezek a PCR-tesztekhez hasonlóan megbízhatóak, de gyorsak is – szögezte le a bejelentéssel együtt a főpolgármester.

Vasárnap azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vitába szállt vele. Mint írták, „óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan”, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Az NNK azzal érvelt, hogy akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, azoknak szervezetében csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd. Az antigén teszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban.

Közölték azt is, hogy az antigén-tesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem.

A főpolgármester erre reagálva végtelenül szomorúnak nevezte, hogy „a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot is belerángatták a Fővárosi Önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba”.

Karácsony Gergely azzal érvelt, hogy a koronavírus-tesztelés állami feladat, de „sajnos az állam botrányosan kevés tesztet végez”. Egyúttal közismertnek nevezte, hogy az antigén-alapú tesztek körülbelül 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. Viszont a töredékébe kerülnek és 15 perc alatt megmutatják az eredményt. – Éppen ezért használja ezeket például a Magyar Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték – írta.

A főpolgármester azt is hozzátette a Fővárosi Önkormányzat tovább bővíti a PCR-tesztkapacitását, a saját intézményeik kötelező és rendszeres szűrését továbbra is ezekkel végzik. De a jövőben antigén teszteket is beszereznek, hogy segítsék a kiemelten veszélyeztetett munkavállalók, például a pedagógusok önkéntes és gyors tesztelését. – A kormány helyett tesszük mindezt. Sajnáljuk, hogy a kormány helyett elvégzett munkánkra kioktatás és félrevezetés a válasz – tette hozzá.