Karácsony Gergely: A kormány vásároltassa vissza Kínával a Sinopharm-vakcinákat

Karácsony Gergely: A kormány vásároltassa vissza Kínával a Sinopharm-vakcinákat

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány érje el, hogy a fel nem használt, megkérdőjelezhető hatékonyságú kínai vakcinákat vásárolja vissza a kínai állam. Az így visszaszerzett milliárdokat pedig költsék az egészségügyi és szociális dolgozók bérkiegészítésére – követelte Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, MSZP és LMP által támogatott miniszterelnök-jelöltje vasárnapi Facebook-posztjában.

Az, hogy a fővárosi ellenanyag-tesztelés és annak eredménye, valamint szakemberek sorának jelzései végre kimozdították a kormányt a határozatlanságból és a tétlenségből, még nem elég – írta Karácsony Gergely.

A harmadik oltás lehetősége nem elég, a kormány minden egyes 60 év feletti honfitársunknak, akit a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak, ingyenes antitest-vizsgálatot kell biztosítson – tette hozzá. „Mert emlékszünk, sokan közülük csak a kormány fenyegetése miatt választották a kínait: maga a miniszterelnök üzente meg, hogy a sor végére kerül, aki nem fogadja el, amit neki ajánlanak. Miután kiderült, hogy 60 év felett ez a vakcina a beoltottak negyedénél-harmadánál nem hozott védettséget, a kormány bocsánatkéréssel és azonnali tettekkel tartozik ezeknek az embereknek. Azoknak, akinél nem alakult ki kellő védettség, azonnal ajánljanak fel bizonyítottan hatékony vakcinát. Ez az, ami nem tűr halasztást” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony szerint a szakemberek jelzései és az antitest-szűrések eredményei alapján ki kell mondani, hogy kínai vakcinával nem oltanak többet Magyarországon. „Az európai beszerzésekből megfelelő mennyiségű bizonyítottan hatékony vakcina áll a magyar kormány rendelkezésére is. A kínai vakcina megvásárlásának körülményei, a kifizetett vételár és jutalékok körül megengedhetetlenül sok a titkolózás, de annyit tudni lehet, hogy mintegy 3 millió fel nem használt kínai vakcina lehet raktáron. Ennek értéke meghaladja a 30 milliárd forintot. Ez rengeteg pénz, nem veszhet kárba. Éppen ezért a magyar kormánynak az a dolga, az a kötelessége, hogy elérje, a kínai állam vásárolja vissza Magyarországtól ezeket a vakcinákat. Kérjük vissza a pénzünket” – fogalmazott.

Ahogy a szlovák kormány elérte, hogy Oroszország visszavásárolta a Szlovákiában nem használt orosz vakcinát, pont így kell eljárnia a magyar kormánynak is Kínával. Annyi kell csak hozzá, hogy egyszer az életben ne a kínai érdekeket szolgálják ki lakájtempóban, hanem próbálják ki az itthon sokat gyakorolt nagyhangú fickóskodást ezúttal Kínával szemben a magyar érdekek védelmében – írta.

A Főpolgármesteri Hivatal már szerdán azt közölte, hogy a koronavírus ellenanyagának ingyenes országos szűrését követeli a kormánytól, valamint azt, hogy kapjanak harmadik oltást azok, akiknél nem alakult ki védettség a megkapott vakcina ellenére sem. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken végül be is jelentette, hogy augusztustól lehet majd harmadik oltást kérni.

A Főpolgármesteri Hivatal mindezt azután írta, hogy ingyenesen lehetőséget biztosított a 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírus antitest-tesztelésre, amelynek első eredménye szerint a jelentkező kínai vakcinával oltottaknál 23,9 százalékos mértékben volt tapasztalható az antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben.

A Semmelweis Egyetem szerdán közölte saját vizsgálati eredményét, lényegesen pozitívabb kicsengéssel. E szerint 775, Sinopharmmal oltott, 60 év feletti, korábban negatív ellenanyagtesztet produkáló ember közül 619-nél tudott mégis védettséget kimutatni a tesztjük, ez 82 százalékos hatékonyságot jelent.