Karácsony Gergely: Demeter Szilárd hétfőtől már nem viselhet semmiféle közhivatalt

Karácsony Gergely: Demeter Szilárd hétfőtől már nem viselhet semmiféle közhivatalt

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnöknek van dolga az „aljas és alantas írással, annak visszavonása után is, és annak írójával” – így értékelte a Demeter Szilárd és írása körül kialakult feszültséget Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ugyanis Demeter Szilárd valójában Orbán Viktor embere, az ő kultúrpolitikusa, az ő Európa-politikáját akarta megalapozni, az ő szégyene. – Demeter Szilárd hétfő reggel 8 órától már nem viselhet semmiféle közhivatalt. Van még pár órája a miniszterelnöknek – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely egyúttal csatlakozott egy nyílt levélhez, amelynek szövege szerint az aláírói „mint Magyarország és az Európai Unió állampolgárai, a leghatározottabban visszautasítjuk Demeter Szilárd kormánybiztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, a magyar kormány hivatalos képviselőjének, 2020. 11. 28-án megjelent írását, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, a liberális, azaz szabadelvű embereket pedig a nácikhoz hasonlítja”. A szövegben azt is kifejtik, hogy Demeter Szilárd „alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje”.

Demeter Szilárd írása – amelyben Európát Soros György gázkamrájának nevezi, magát Sorost pedig egyenesen Hitlerhez hasonlítja– hatalmas felháborodást váltott ki: tiltakozott az izraeli nagykövetségmagyarországi zsidó szervezetek, több ellenzéki párt és közéleti személyiség, míg Bajnai Gordon volt miniszterelnök a főigazgató menesztését követelte személyesen Orbán Viktortól. A főigazgató azóta az ominózus írását visszavonta és Facebook-oldalát is törölte.

A kormányoldalról eddig Gulyás Gergely szólalt meg az ügyben, Kolozsvárott a Transindex munkatársai kérdezték arról, hogy le kell-e mondania. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban egyértelmű válasz helyett annyit mondott, hogy nem örül a közéleti diskurzus eldurvulásának és most higgadtságra lenne szükség.