Karácsony Gergely is támogatja a méhek megmentését

Karácsony Gergely is támogatja a méhek megmentését

Karácsony Gergely a péntek esti vitán (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előválasztás mellett se feledkezzünk meg arról az európai polgári kezdeményezésről, amely fel akarja hívni az Európai Bizottság figyelmét a jelenlegi mezőgazdasági modell problémáira – írja Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében, majd azzal folytatja, hogy ő is aláírta a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! című európai polgári kezdeményezést. 

Lapunk már hírt adott arról, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a napokban levelet küldött az előválasztáson megmérkőző ellenzéki miniszterelnök-jelölteknek, amelyben megkérik őket arra, hogy vállalják fel aláírásukkal is a méhek és a gazdák védelmét.

Az MTVSZ Orbán Viktor miniszterelnöknek és Áder János köztársasági elnöknek is küldött hasonló tartalmú levelet, Áder János hétfőn csatlakozott is a kezdeményezéshez. Az államfő azt hangoztatta: az EU-nak különös gondot kellene fordítania arra, hogy a megtermelt méz az európai emberek asztalára kerüljön és hogy megvédje az uniós piacokat az olcsóbb, de silányabb minőségű méztől.

A polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió olyan mezőgazdasági modellt támogasson, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek. Ennek érdekében a petíció szorgalmazza a szintetikus növényvédő szerek használatának kivezetését és a biológiai sokféleség helyreállítását.

kezdeményezés akkor sikeres, ha egymillió aláírás összegyűlik az EU-ban, mégpedig úgy, hogy a szignók száma hét tagállamban eléri a meghatározottat. Utóbbi már kilenc országban teljesült, az egymillió aláírás azonban még nem jött össze, bár közel járnak – közölte Éger Ákos, az MTVSZ ügyvezető elnöke. 

Az európai polgári kezdeményezést az mtvsz.hu/mehek oldalon lehet aláírni, szeptember 30-ig.