Kíváncsian várják a választ, támogatják-e a méhek védelmét az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek

Kíváncsian várják a választ, támogatják-e a méhek védelmét az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek

Méhek (Fotó: Weiner Sennyey Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 30-ig lehet aláírást gyűjteni a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezéshez. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a napokban az előválasztáson megmérkőző ellenzéki miniszterelnök-jelölteknek is levelet küldött, amelyben megkérik őket arra, hogy vállalják fel aláírásukkal is a méhek és a gazdák védelmét.

Mint írják, a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió olyan mezőgazdasági modellt támogasson, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek. Ennek érdekében a petíció szorgalmazza a szintetikus növényvédő szerek használatának kivezetését és a biológiai sokféleség helyreállítását.

Az elmúlt másfél hónapban jelentősen felpörgött az aláírások száma. Szeptember elején Ferenc pápa Rómában találkozott a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés képviselőivel, és megáldotta a kampányt. Néhány nappal később a német Zöldek esélyes kancellár-jelöltje, Annalena Baerbock is aláírta a petíciót. 

Idehaza a politikusok közül eddig Nagy István agrárminiszter, valamint Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke írta alá a méhek védelmét célzó petíciót. 

Az MTVSZ Orbán Viktor miniszterelnöknek és Áder János köztársasági elnöknek is küldött hasonló tartalmú levelet. 

Az európai polgári kezdeményezést az mtvsz.hu/mehek oldalon lehet aláírni.