Karácsony Gergely: Kerületi és fővárosi népszavazással meg fogjuk akadályozni a Fudan kampuszának felépítését

Karácsony Gergely: Kerületi és fővárosi népszavazással meg fogjuk akadályozni a Fudan kampuszának felépítését

A Diákváros tervei (Fotó: Karácsony Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A ferencvárosi önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés tud olyan népszavazást kiírni, ami valóban meg tudja akadályozni a kínai Fudan egyetem kampuszának megépítését Budapesten – így értelmezik legalábbis a jelenlegi jogi helyzetet a fővárosban. Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester egy közös videóban utasította el a kínai egyetem idehozatalát.

Emlékezetes, a Direkt 36 oknyomozó portál derítette ki nemrég, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését. Mindezt egyébkén több százmillió forintnyi kínai hitelből. Az ügy nemzetbiztonsági kérdéseket is felszínre hozott, hiszen a kínai egyetem a kínai állampárt fontos utánpótlásképzője is.

Ráadásul a helyszíne az a terület lenne, ahová korábban a Diákvárost tervezték. Baranyi Krisztina felidézte, hogy a beruházás az egyik legszebb Duna-parti területen valósult volna meg, méghozzá a kormány, a főváros és a ferencvárosi önkormányzat egyetértésében. Ennek tett keresztbe a Fudan egyetemmel kapcsolatos elképzelés, ezért is szeretnének helyi népszavazást az ügyben.

Karácsony Gergely azt tette hozzá, hogy egy referendummal ők csak tartanák magukat a szavukhoz, amikor megállapodtak a kormánnyal a Diákvárosról. Hiszen akkor még egyetértettek abban, hogy Budapesten nagyon nagy szükség lenne olcsó, megfizethető lakhatásra az itt tanuló, de nem budapesti diákok számára. Ráadásul a főpolgármester szerint a Fudan kapcsán nagyon sok a kérdőjel, a kormány titkolózik. Erős a gyanújuk, hogy ez nem véletlen, hiszen ha a beruházás a közérdeket szolgálná, nem titkosított dokumentumokban lennének a részletek.

– A főváros és a kerület teljes mértékben egyetért, hogy igent mondunk a Diákvárosra és nemet mondunk a Fudan egyetemre. Kerületi és fővárosi népszavazással meg is fogjuk akadályozni ennek a megépítését – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester korábban azt is felvetette, hogy amennyiben nem valósul meg a Diákváros, akkor a főváros lemondja a hazánkba 2023-ban tervezett atlétikai világbajnokságot, az ehhez szükséges stadionhoz ugyanis csak azért járultak hozzá, hogy az egyetemi város megépülhessen.

A kormány szerint a Diákváros és a kampusz is el tud készülni. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten kijelentette, hogy a déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis szerinte az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól.