Karácsony Gergely szerint Budapest kárvallottja lehet a kormány legújabb javaslatainak

Karácsony Gergely szerint Budapest kárvallottja lehet a kormány legújabb javaslatainak

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója a pesti fonódó villamosvonal első elemének átadásán egy villamoson 2020. november 6-án. A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az éjjel nyújtották be azt a törvénymódosító javaslatot, amely elvenné az önkormányzatok feladatai közül a hulladékgazdálkodást és - szállítást. A Semjén Zsolt által benyújtott és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által jegyzett módosítás értelmében központosítanák a hulladékgazdálkodást, és lehetővé válna, hogy azt az állam aztán egy kézbe adja azt. Egy másik javaslat alapján a mobil díjfizetésre is koncesszióba adás vár, ha megszavazza az országgyűlés.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3812642898768528

Ezekre reagált közösségi oldalán Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, aki azt írta, hogy a kormány ezekkel a lépésekkel átírná a főváros terveit. A főpolgármester szerint bár az önkormányzatok meg tudnák csinálni jól és olcsón a közfeladatokat, nekik nem hagyja a kormány, mivel azonban „a saját maguk által összetákolt állami cégek képtelennek bizonyultak erre, inkább eladják az egészet, mindennek az árát persze végül az emberek fizetik meg”. Karácsony Gergely azt írta, az éjjel megjelent két törvényjavaslat a privatizációt szolgálja. Előbb államosítottak, központosítottak, most pedig koncesszióba adnák a hulladékgazdálkodást és a mobil díjfizetés rendszerét – írta.

– Mindkét törvényjavaslat magában hordozza a veszélyt, hogy Budapest és a budapestiek kárvallottjai lehetnek a folyamatnak – értékelt Karácsony Gergely, hozzátéve: megküzdenek érte, hogy ezt elkerüljék.

Szerinte a hulladékgazdálkodásról szóló új törvényjavaslat nyílt beismerése annak, hogy az állami kukaholding megbukott. – Ezt a Budapesten pontosan tudják, hiszen eddig is úgy működött ez a tákolmány, hogy a budapestiek által befizetett szemétdíjat egyszerűen zsebre tette, és nem adta vissza a fővárosi közszolgáltatónak, így a veszteséget Budapestnek kellett állnia – írta Karácsony Gergely, aki szerint ebből persze világosan következne, hogy a hulladékgazdálkodást helyben kellene megoldani, ám a kormány a privatizáció mellett döntött. – Egy biztos: a város köztisztaságáért felelős FKF-et, annak bevételeit meg kell őriznünk, nem engedhetjük, hogy nőjön a budapestiek által fizetett szemétdíj, és hogy a budapestiek befizetései ne a fővárosban hasznosuljanak – nyomatékosította.

Szerinte a közszolgáltatások elektronikus értékesítéséről szóló törvényjavaslat egy másik kormányzati terv csődjének beismerése. A Nemzeti Mobilfizető működése nem csak az Európai Unió jogába ütközött, de magas díjai miatt a használatára kényszerített magyarok érdekeibe is. A központosítás itt is megmarad, de a privatizációs folyamat ezen a téren is elkezdődik. Ez is közvetlenül érinti a budapesti terveket, hiszen azon dolgoznak már egy ideje, hogy kirángassák a kátyúból az e-jegyrendszert – írta Karácsony. – Ez az az orbitális mutyi, amire az előző városvezetés idején több mint 10 milliárdot égettek el, miközben nem lett belőle semmi – fogalmazott. Ezért kezdett a BKK a saját rendszere kiépítésébe, a törvényjavaslat viszont ezt megakadályozná. Miként azt is, hogy saját rendszerünk segítségével, modern applikáció fejlesztésével vágjunk rendet az örökölt parkolási káoszban, hogy ezen keresztül tudjunk kedvezményt adni vagy akár ingyenessé tenni a rövid idejű parkolást a városban – fogalmazott Karácsony Gergely.

Magyar Hang/MTI