Karácsony Gergely: Vizsgálják, hogyan lehet még jobb a rakpart a gyalogosoknak és bicikliseknek

Karácsony Gergely: Vizsgálják, hogyan lehet még jobb a rakpart a gyalogosoknak és bicikliseknek

Karácsony Gergely szerint ilyen is lehetne a rakpart (Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beköszöntött az ősz és érezhetően esett a hőmérséklet, de a fővárosi pesti rakpart továbbra is a gyalogosoké és a bicikliseké marad hétvégére – ezt Karácsony Gergely közölte a Facebook oldalán. Már vizsgálják azt is, hogyan lehet még inkább a kedvezni nekik.

A főpolgármester emlékeztetett, hogy még tavasszal, a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozások idején döntöttek úgy, hogy megnyitják a rakpartot hétvégén a gyalogosok és a kerékpárosok előtt, vagyis akkor nem használhatják az autósok. A kezdeményezés – mint közölte – nagyon népszerű volt, ezért a korlátozások megszüntetése után is maradt ez a gyakorlat. A Medián által készített közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége az autómentesített rakpartot támogatja: azzal az állítással, hogy időszakosan, például hétvégeken szüntessék meg a gépkocsiforgalmat 73 százalék ért egyet és 24 ellenzi, de még a forgalom teljes megszüntetése is többséget kapott, 59 százalék támogatja, 37 ellenzi.

Karácsony Gergely írása szerint a többség arra szavazott, hogy amíg marad a jó idő, legyen nyitva a rakpart. – Jó hír, hogy a megnyitott rakpart ezen a hétvégén is vár mindenkit, és ez továbbra is így marad visszavonásig! – írta.

A főpolgármester egyúttal beszámolt arról is, hogy az online közösségi tervezés eddigi eredménye is azt mutatja, hogy a budapestiek többsége úgy gondolja, a rakpart elsődleges szerepe a kikapcsolódás. A főváros megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a továbbtervezés során hogyan lehet kisebb de kulcsfontosságú helyeken javítani a terveken annak érdekében, hogy a rakpart még jobb legyen a gyalogosok, kerékpárosok és kikapcsolódni vágyók számára. Céljuk a RAK-PARK projekt (amelynek engedélyezési terve még 2018-ban elkészült) felgyorsítása és a kapcsolódó projektek összehangolása a Kormánnyal együttműködve.