Reagált a kormány: Karácsony rossz helyre ment, jutalékot a Városházán osztanak

Reagált a kormány: Karácsony rossz helyre ment, jutalékot a Városházán osztanak

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely rossz helyre ment, jutalékot a Városházán osztanak. A kormány azonnal kifizeti a 12 milliárd forintot, amint a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat – áll a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ezzel a tárca ezzel arra reagált, hogy a főváros vezetésének állítása szerint csütörtöki nap volt a határideje annak, ameddig a kormánynak folyósítani kellett volna a budapesti tömegközlekedés állami normatívájának 12 milliárd forintos összegét. Mivel azonban ez nem történt meg, Karácsony Gergely több politikussal közösen egy ekkora összegről szóló pótdíjelismervényt vitt a Karmelita kolostorhoz. A jutalékos kiszólással pedig Palkovicsék arra utaltak: a kormánysajtó egy ideje azt állítja, korrupciógyanús visszaosztási rendszer működhet a Városházán, de ezt Karácsonyék nemcsak, hogy cáfolták, de azt ígérték: feljelentést is tesznek azzal szemben, aki ilyen vádakat fogalmaz meg. 

A főpolgármester a miniszterelnöki rezidenciának helyt adó épület előtti sajtótájékoztatóján kijelentette: a fővárosi önkormányzat követeli a kormánytól, hogy folyósítsa a törvény szerint erre az évre járó 12 milliárd forintos közösségi közlekedési támogatást. Azt mondta: politikai szándékot sem látnak arra, hogy ezt kifizessék, hiába a költségvetési törvény, a korábbi évek bevett gyakorlata, a kormányzati ígéret és a miniszterelnök adott szava. Karácsony szerint eddig még a támogatási szerződés tervezetét sem küldte el a fővárosnak a kormány. Palkovicsék kifogására pedig már korábban jelezte: „a főváros határidőre, forintra, fillérre betartja az agglomerációs közlekedés támogatására vonatkozó megállapodást, minden hónapban mintegy 500 millió forintot utalunk erre a célra”.