Karácsonyi bevásárlás: Nem kellene hagyni, hogy tömegek tolongjanak az áruházakban

Karácsonyi bevásárlás: Nem kellene hagyni, hogy tömegek tolongjanak az áruházakban

Bevásárlóközpont (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az éjszakai kijárási tilalom azon túl, hogy a fiatalok szórakozási lehetőségeit fékezi, túl sokat nem segít a járvány elleni védekezésben. Az ingyenes parkolás pedig értelmezhetetlen a vírus leküzdésében – jelentette ki Pusztai Erzsébet infektológus az Indexnek.

 Alapvetően fontosnak tartja, hogy az emberek betartsák a járványvédelmi intézkedéseket. – Valóban nem volna szerencsés, ha a karácsonyi bevásárlási hullámban nagy tömegek töltenék zsúfolásig az áruházakat, még akkor sem, ha nem az idősek mennek oda – mondta. Az infektológus szerint létszámkorláthoz kellene kötni a bevásárlást, és nem szabad hagyni, hogy tömegek alakuljanak ki az áruházakban. Ott, ahol nagy a tumultus, a maszkviselés mellett is könnyen továbbadható a fertőzés, amihez egyetlen járványterjesztő is elég.

 Az infektológus szerint, amit lehet, online kellene megrendelni, és kevesebb ajándékkal is lehet boldogan karácsonyozni.

Emellett gyors, gördülékeny és ingyenes tesztelést sürget. Szerinte most az legnagyobb probléma, hogy a háziorvosok sokszor napokat várnak a teszt kérésével, hátha elmúlnak a panaszok, pedig a koronavírusnál a korai észlelés életeket menthet. A teszteléssel már olyan lemaradásban van az egészségügy, hogy teljesen megbízhatatlanok a napi fertőzöttségi mutatók. Mindenhonnan azt hallani, hogy egy hetet vártak a tesztelésre, és napok óta nem kapták meg az eredményt. Emiatt sokan nem is teszteltetik magukat. A járványfelderítés és a kontaktok izolálása nem működik megfelelően – jelentette ki.

Hozzátette: vannak ugyan tesztelési pontok, de nagyon kevés érhető el. Azokat a pontokat kellene erősíteni, ahová autóval lehet menni, és kiszállás nélkül leveszik a mintát, mert a mentőszolgálat egyéb feladatai mellett nem bírhatja el a napi 12 ezer tesztigénylést teljesíteni – mondta.

Pusztai Erzsébet szerint a korai kezelésre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, hiszen minél hamarabb ismerik fel a fertőzést, annál gyorsabban és kevesebb szövődménnyel lehet leküzdeni a betegséget. 

Az is feladata lenne a kormányzatnak, hogy ellássák a megfelelő tanácsokkal a háziorvosokat arról, hogy milyen kezeléseket alkalmazzanak a korai fázisokban, mert ha a megfelelő kezeléseket időben elindítanák, akkor még arra is lenne remény, hogy kevesebben kerüljenek kórházba – mondta a szakember.

Még drasztikusabb javaslatai vannak Falus Ferenc volt tiszti főorvosnak: „Én azt gondolom, hogy ezt a karácsonyt húsvétkor kellene megtartani idén”. 

A plázákba járás helyett ő is az internetes ajándékrendelésre buzdít, mert mint mondta, a szigorító intézkedések hatására még várni kell. Falus Ferenc úgy véli: ha két hét múlva is kedvezőtlenek a számok, akkor újabb szigorítások szükségesek.

„Azt jelenti, hogy csak dolgozni lehet kimenni, és a lakóhelyet nem lehet elhagyni, mondjuk ötszáz méternél vagy egy kilométernél nagyobb távolságra, mint ahogyan ezt sok nyugat-európai országban nagyon szigorúan bevezették. Tehát indokolatlanul nem lehet kilépni” – összegezte a lehetőségeket a volt tiszti főorvos az ATV beszámolója szerint.