Kásler közzétette, hogy milyen harmadik oltásokat ajánlanak, Szputnyikra Janssent továbbra sem

Kásler közzétette, hogy milyen harmadik oltásokat ajánlanak, Szputnyikra Janssent továbbra sem

A német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön közzétette a Facebook-oldalán, hogy milyen keverést ajánlanak a harmadik oltásokra.

A bejegyzés szerint az általa közölt táblázat „az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ harmadik oltással kapcsolatos eljárásrendje”. „Akik első és második oltásnak az AstraZeneca vagy a Jansen oltóanyagát kapták, azoknak mRNS vakcinát, illetve Sinopharmot, míg a Pfizer vagy Moderna vakcinával oltottaknak vektorvakcinát és a Sinopahrmot tanácsoljuk emlékeztető oltásnak. A Sinopharmmal oltottak esetében mind a vektorvakcinák, mind az mRNS alapú vakcinák alkalmazhatóak. Azok, akik első és második oltásnak Szputnyikot kaptak, azoknak mRNS vakcinát illetve a Sinopharmot ajánljuk” – írta. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy „az oltóorvos döntése értelmében, ellenjavallat esetén alkalmazható homológ, vagyis az első két oltással azonos oltóanyag is”.

A táblázat legérdekesebb része, hogy két Szputnyik esetén továbbra sem ajánlják a külföldi utazást lehetővé tevő Janssent, holott Gulyás Gergely miniszter és Merkely Béla, a kormány egyik vírusügyi arca, a Semmelweis Egyetem rektora is azt vette fel november 17-én. Vezetője védelmében akkor az egyetem gyorsan ki is adott egy közleményt, hogy a legutóbbi, nyári ajánlás óta „rendelkezésre állnak olyan újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások, melyek alapján Merkely Béla – az oltást végző orvosával egyeztetve – felvehette a Janssent a két korábbi Szputnyik oltás után”. Ezt követően a kormányinfón megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy miért nem frissítik akkor a magyar protokollt, de azt mondta, ebbe nem akar beleszólni, az emberek pedig el tudják dönteni, mit akarnak.

Ezek szerit a protokollt továbbra sem frissítették ezzel, az emberek pedig megpróbálhatják eldönteni, hogy a Semmelweis Egyetem, vagy az Emmi és  Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása-e a szakmailag jobb.

Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője még november 19-én is azt javasolta, hogy aki két vektor típusú oltást kapott, Szputnyikot vagy AstreZenecát, ne kérjen Janssent harmadik oltásként. Szerinte ugyan nincs bizonyíték arra, hogy a Janssen ebben az esetben ne lenne hatékony, viszont a jelenlegi ismereteink alapján az immunrendszer védekezni kezd a vakcinában használt vektorvírussal szemben is, így a harmadik oltás hatékonysága a töredéke lehet az elérhetőnek, mivel mindhárom vektorvakcina. Szerinte a fiatalok még Sinopharmmal is jobban járnak harmadik oltásként.