Kásleri igénytelenséggel rakták össze – így vélekedik Kunetz Zsombor a kormány oltástáblázatáról

Kásleri igénytelenséggel rakták össze – így vélekedik Kunetz Zsombor a kormány oltástáblázatáról

Kunetz Zsombor (Fotó: Kunetz Zsombor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyi szakértő szerint a kormány a napokban megosztott oltási táblázattal a járvány mellett beszélt és az oltásellenesek táborát erősítette. Kunetz az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy a kormány fals metodika alapján készítette el a táblázatot.

A táblázatban azt tüntették fel, hogy az itthon használt vakcinák beadása után hány megbetegedést és halálesetet regisztráltak.

Az adatsort számos szakértő kifogásolta, Karikó Katalin biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója például azt írta róla, hogy ebben a formában félrevezető. „Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja: kizárólag megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit” – jelentette ki.

Kedden pedig a Magyar Orvosi Kamara nyílt levélben fejtette ki, milyen módszertani hibákat tartalmaz a táblázat, és arra kérte a kormányt és az operatív törzset, tegyék lehetővé, hogy a szakemberek kutathassák az oltással kapcsolatos adatbázisokat. Közben Rácz András Oroszország-szakértő arra figyelt fel, hogy a kormány által közzétett adatsor nagyban hasonlít arra, amelyet két nappal korábban a Szputnyik V-t forgalmazó Russian Direct Investment Fund hozott le a Twitteren. Abból is az olvasható ki, hogy lényegesen több haláleset következett be azok körében, akiket a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájával oltottak be, mint azoknál, akik például a Szputnyikot vagy az AstraZeneca-oltást kapták.

Mindezek után pedig két magyar kutató a nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján kiszámolta, hogy ha az adatok mélyére tekintünk, kiderül, hogy a Sinopharm vakcinája a legkevésbé hatékony.

Kunetz Zsombor erről a táblázatról azt mondta: „ez egy kásleri igénytelenséggel összerakott táblázat”, amely számos tényt nem vesz tudomásul, és számos tényt megpróbál összemosni. Szerinte a kormány nem is valós adatokkal dolgozott, ugyanis a külföldi szakirodalom nem mutat ilyen számokat. 

A külföldi adatokat ismertetve elmondta, hogy az Amerikai Népegészségügyi Központ szerint 88 millió beoltottra 74 haláleset jutott, míg Magyarországon 1,5 millióra 273. Arról, hogy az eltérés mögött – ahogy azt Orbán Viktor és Müller Cecília is elmondta – az állna, hogy nálunk más metodika alapján tartják számon a haláleseteket, Kunetz úgy vélekedett: a magyar járványkezelés nem néz szembe a tényekkel, hanem megpróbálja azokat úgy hajlítani, hogy az számára kényelmes legyen. „Hazugság, amit Orbán Viktor mondott. Hazugság, amit Müller Cecília mondott” – jelentett ki ezzel kapcsolatban a szakértő.

Mint felidézte, a járvány elején ők maguk függesztették fel a boncolást, mely során meg lehetne állapítani a halál okát. Kásler Miklós utasítása szerint, akinek amúgy is volt olyan betegsége, amiben meghalhatott volna, akkor azt a betegséget kell a halál okaként megjelölni, a koronavírus-fertőzést pedig csak kísérőbetegségként.

A szakértő szerint a magyar járványkezelés kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy a kormány vajon „tényleg ennyire amatőr”, vagy van valami „tudatos hátsó szándék” az intézkedéseik mögött. Példaként hozta fel erre a vakcinatáblázatot, amely leginkább az oltásellenesek táborát erősíti és nem segít a járvány kezelésében.

A terasznyitás kapcsán megjegyezte, hogy egyébként megérti azokat az embereket, akik a hétvégén a teraszokon megjelentek, már csak azért is, mert szerinte a legtöbbjüknek fogalma sincs arról, hogy valójában mi zajlik a kórházakban. „És ez megint a kormány bűne” – tette hozzá. Arról, hogy mindez elindíthat-e egy negyedik hullámot, azt mondta: az sem biztos, hogy a harmadiknak vége lesz.