Kékek és fehérek: Deutschék kezében a Zsaru Magazin

Kékek és fehérek: Deutschék kezében a Zsaru Magazin

Deutsch Tamás és Deutsch Péter Budapesten 2016. december 20-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös vállalkozás szerepel az Országos Rendőr-főkapitányság 5 millió forint feletti szerződéseket tartalmazó listáján: a Heti Revü Vagyonkezelői Kft. Pusztán név alapján nehéz lenne eldönteni, hogy profiljuk a varieté vagy a pénzügyi szigor, ám a céget teljesen más miatt kérte fel ORFK. Mint a rendőrség szerződéslistáján észrevettük, a kft. 5,7 millió forintért közlekedésbiztonsági témájú cikkeket készít vagy készíttet a Zsaru Magazin rendőrségi hetilapnak. Utánajártunk a Heti Revünek, így derült ki, hogy a vagyonkezelő cég régóta dolgozik a rendőrségnek, és ők felelnek a Zsaru Magazin kiadásáért is.

A Közbeszerzési Értesítőben található dokumentumok szerint a Heti Revü 2020-ban koncessziós szerződés keretében három évre, nettó 58,6 millió forintért vállalta a magazin kiadását és terjesztését, a szerkesztőség működtetését. Azonban már korábban is ők kezelték a Zsarut: találtunk 2014-es, sőt 2007-es impresszumokat, melyekben a céget jelölték meg a kiadási jogok gyakorlójának. Az Opten cégadatbázisa további információkat tárt fel a Heti Revüről.

 

A 2003-ban alapított cég közvetett tulajdonosa az Ad-Wiser Kft.-n keresztül Deutsch Péter – azaz a kék-fehér sportklub, az MTK ügyvezető elnöke és Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő öccse. Deutsch mellett az MTK gazdasági igazgatója, Somogyi János is vezetői tisztséget tölt be a Heti Revüben.

Egy alkalmazott, százmilliós bevétel

Bár az Opten szerint mindkét cég csak egy-egy alkalmazottat foglalkoztat, ehhez képest nagy forgalmat bonyolítanak. A Zsaru Magazin kiadója évente átlagosan 100 milliós nettó bevételhez jut, míg az Ad-Wiser 2021-ben több mint félmilliárdos pénzügyi forrást könyvelt el. A nyereség származhat a heti 15 ezer példányban terjesztett, 320 forinton kínált Zsaru Magazin kiadásából, amin Deutschék akkor is nyernének, ha csak a heti példányszám felét sikerül eladniuk.

A lapkiadási szerződés dokumentumai alapján az ORFK tárt karokkal várta régi partnerét. A pályázótól megkövetelték, hogy legyen tapasztalata legalább egy olyan folyóirat kiadásában, amelynél a kiadói jogokat csak korlátozottan gyakorolta. A Zsaru Magazint évek óta így üzemeltető Heti Revü véletlenül pont megfelelt az elvárásoknak. További különös kitétel, hogy a szerződés szövege alapján a vállalkozónak évente csupán 100 ezer forintnyi koncessziós jogot kell fizetnie az ORFK felé – miközben a pályázat még 58,6 millió forintról szólt.

A szerkesztőséget is az ORFK fizeti

Megkerestük a rendőrséget, a Zsaru Magazint és a Heti Revüt: szerettük volna megtudni, hogy a magazin eladásából mennyi éves bevétel származik, miért érte meg az ORFK-nak koncesszióba adni a lapkiadást, a vállalkozó ténylegesen mennyit fizet a jogokért. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az ORFK miért ad milliókat cikkírásért a Heti Revünek, ha a cég közben a kiadási jogokért maga is fizet a rendőrségnek.

A lapkiadó cég részéről Zomok Ferenc kereskedelmi igazgató felelt, de túl sok kérdésünkre nem adott választ: nem árulta el, hány példányt adnak el a lapból, milyen bevételeik származnak ebből, hány éve foglalkoznak a Zsaru kiadásával, terjesztésével. Annyit azonban sikerült tisztáznunk, hogy a szerkesztőség stábját a rendőrség fizeti, a honoráriumból pedig a külsős szerzők munkadíját és a többletmunkák költségeit fedezik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszaiból vált egyértelművé, hogy a Heti Revü egészen biztosan nyer a hatósággal kötött üzleten. Az 58,6 milliós koncessziós díjból ugyanis 58,3 millió visszajár a lapkiadó cégnek, mint a három évre várható lapbevétel összege – és persze a piaci eladásokból származó bevétel is Deutschék kasszájában landol. Az ORFK csak a szerződésben is említett, évi 100 ezres koncessziós díjra tart igényt. Hogy miért? Mert „az Országos Rendőr-főkapitányság tevékenységi körébe a lapkiadás és értékesítés nem tartozik bele, ezért ilyen tevékenységet nem végezhet” – válaszolta a kérdésünkre a sajtóosztály: azonban így is fontosnak tartják, hogy a rendőrség életét, sikereit, feladatait bemutató hetilap megjelenjen. Azt azonban, hogy miért fizetnek a cikkírásért is 5,7 millió forintot Deutschéknak, nem árulták el.

PR-cég, nyilvános email-cím nélkül

A Heti Revü mellett több kisebb-nagyobb médiacég dolgozik még a rendőrségnek: köztük a legnagyobb hal a kormánykedvenc New Land Media, amely a szerződéslisták alapján 2019-ben közel 75 millió forintért, tavaly és idén pedig több mint 131 millió forintért készített közlekedésbiztonsági tematikájú anyagokat a hatóságnak.

Az ORFK szerződéslistáján további érdekes megbízásokkal is találkozhatunk. Nem valószínű, hogy sokan hallottak például Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjairól, az Országos Rendőr-főkapitányság mégis évről évre 10 millió forintos nagyságrendben fizet a mese brandet kitaláló Premium Relations Kft.-nek. A magát kommunikációs cégként meghatározó Premium Relations honlapján nincs elérhetőség, referencia vagy bemutatkozás, üzenetküldő felületük sem működik – csupán az Optennek köszönhetően tudjuk e-mailcímüket és azt, hogy a vállalkozásban résztulajdonos Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. szolgáltatási igazgatója.

A Magyar Hang érdeklődésére ugyanakkor a cég másik tulajdonosa, Varga Róbert válaszolt. Hangsúlyozta, országos rendezvények, fesztiválok és falunapok tucatjain mutatják be Tóbiás és Balambér kalandjait, közlekedési szabályokra tanítva a kicsiket. Varga elismerte, nem szokták beharangozni a programjaikat, de brandjük elérése szerinte így is százezres volt az elmúlt években. A rendőrségi szerződések értékét firtató kérdéseinkre azonban nem válaszolt. A cég a kormányzati felügyelet alatt működő, motorsportfejlesztéssel foglalkozó HUMDA Zrt.-nek is bedolgozik – tavaly 46 millió forintért vállalták, hogy „szakkönyvet és oktatóanyagot” készítenek a vállalatnak. Szerettük volna megtudni, hogy Vargáék milyen kötetet adtak ki, hány példányban, de erre sem kaptunk választ. 

Tandemes vállalkozók

Régi motoros a rendőrség partnerei között az X-Trame Studio és az International Creative Team 99 Kft. is. Őket azért említhetjük együtt, mert bár külön szoktak szerződni az ORFK-val, a két cég azonos budapesti telephelyen működik, és stábjaik, működésük között is találtunk átfedéseket. A médiavállalkozások az Egy perc egy élet, Útravaló és Domonkos, az okostelefon címmel készítettek egyperces, közlekedésbiztonsági témájú kisfilmeket, amiket aztán a köztévé gyermekcsatornáján vetítettek le. A Youtube-on is láthatók, ám nézettségük ott rendkívül alacsony.

Az ORFK egy évre akár 10–15 millió forint közötti összegeket is fizethetett a vállalkozóknak: az International Creative Team például 2019-ben 13,2 millió forintot kapott az Egy perc egy élet 49 epizódjáért, az X-Trame pedig tavaly 15 millió forintért vállalta a Domonkos, az okostelefon kisfilmjeinek elkészítését.

Megkerestük az X-Trame Stúdiót. Szerettük volna megtudni, az elmúlt években mennyiért dolgoztak a köztévének és a rendőrségnek. Fehér Milán producer szűkszavúan válaszolt. Szerinte minden szükséges adatot feltöltöttek az „arra használt rendszerbe”, a szerződésekről pedig inkább a rendőrséget és a köztévét kérdezzük (kérdeztük). Ami pedig az üzleti részt illeti: „az az X-Trame Studio saját üzleti titka, amely cég eldönti hol, mennyi nyereségért, illetve veszteségért készít el valamit” – fogalmazott sejtelmesen Fehér.

A cikkünkben bemutatott médiavállalkozások nem azért kerültek górcső alá, mert ne végeznék el szerződés szerinti, akár társadalmilag is hasznos munkájukat. A hatósági szerződésekben felmerülő ellentmondások, az átlagember számára elérhetetlen, a rendőrséggel viszont gond nélkül szerződő PR-cég, a mindig tandemben mozgó filmgyárosok – ezek mind olyan jelenségek, amelyek érdemesek a figyelemre.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/45. számában jelent meg, november 4-én.