Két nap alatt kellene átfordítani a fideszes úthengert

Két nap alatt kellene átfordítani a fideszes úthengert

Szentkirályi Alexandra választási plakátja a Mester utcában (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyors és merész húzás volt visszaléptetni a Fidesz főpolgármester-jelöltjét, ami kockázatos is a kormánypárt számára – mondta a Magyar Hangnak Ember Zoltán, az Iránytű Intézet szakértője. Mint lapunk is több cikkben beszámolt róla, Szentkirályi Alexandra péntek reggel bejelentette visszalépését; jelöltként riválisát, a civil-LMP támogatással induló Vitézy Dávidot ajánlotta maga helyett, ám azt is kérte, hogy a Fidesz szavazói a fővárosi listán továbbra is őt, Szentkirályit támogassák.

„Nagy kérdés, hogyan hat ez a döntés a szavazókra és Vitézy támogatottságára. Vitézy Dávid mögött eddig kormányt váltani akaró szavazók is álltak, de elképzelhető, hogy a fideszes támogatás hírére kisorolnak mögüle, ezzel pedig komoly tömeget veszíthet” – mutatott rá Ember. Az sem látszik tisztán, hogy a fideszes választói közeg mennyire érti meg, és akarja elfogadni az irányváltást. Eddig több százmillióból dübörgött kampány, az utcák tele vannak Szentkirályi Alexandra plakátjaival, aki még csütörtökön is call centerből biztatott mindenkit: szavazzanak rá. „Két nap van a választásokig, ennyi idő alatt kellene megértetni a kormánypárt 200-250 ezer fős fővárosi táborával, hogy mi az új taktika. És ne felejtsük el, hogy az elmúlt években alaposan megváltozott a budapesti fideszes közeg is: már nem annyira a budai polgári réteg, inkább a politikával kevésbé foglalkozó, alacsonyabb iskolai végzettségű választók szavaznak rájuk, rajtuk kell átvinni az üzenetet. Ami, tegyük hozzá, megtépázza a Fidesz hitelességét is” – mondta az Iránytű Intézet szakértője.

Elterjedt, és Karácsony Gergely főpolgármester által gyakran hangoztatott nézet, hogy Vitézy Dávid valójában a Fidesz jelöltje, Szentkirályi pályára állítása, majd leléptetése pedig egy játszma része volt. Hogy ennek mennyi valóságalapja lehet, nem tudni – Vitézy maga hevesen cáfolja ezt a lehetőséget. Ember Zoltán szerint azonban a visszaléptetés lehetőségével régóta számolnia kellett Vitézy Dávidnak, hiszen ez már egy hónapja fel-felbukkan a sajtóban. És az is érdekes – mutat rá az elemző –, hogy a fővárosi választási rendszer parlament által megszavazott átalakítása valósággal kikövezte az utat Vitézy Dávidnak és támogatóinak: aki főpolgármester-jelöltet tud állítani, annak egyből lehet közgyűlési listája, a listára pedig nem kerületi polgármesterek, hanem pártlistáról beszavazott képviselők kerülhetnek.

Karácsony Gergelynek ugyanakkor lendületet adhat, hogy Vitézy mögé egyértelműen beállt a Fidesz: így már ismét a kormánypárt emberével harcolhat, és vele szemben hívhatja szavazásra támogatóit. Akik így talán sokkal nagyobb számban jönnek el voksolni, mintha Vitézy, Karácsony és Szentkirályi közül kellett volna választaniuk.

Ami Vitézy Dávidot illeti, számára egyszerre veszély és lehetőség is Szentkirályi Alexandra támogatása, hiszen szavazókat veszíthet és nyerhet is a fordulattal. Nem véletlen, hogy mindkét táborra próbált hatni péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki tábort arról győzködte, hogy ő nem alkuszik Orbánnal és embereivel, Budapestet nem szolgálja ki oligarchák érdekeinek. A fideszes szavazóknak pedig azt bizonygatta, hogy nem engedi Gyurcsány embereit sem a főváros vezetésébe, sőt, a kormány ajánlásával még nagyobb felhatalmazást is kapna, mint Karácsony Gergely.