Török Gábor szerint nagyot bukhat a visszalépéssel taktikázó Fidesz

Török Gábor szerint nagyot bukhat a visszalépéssel taktikázó Fidesz

Török Gábor (fotó: Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Érdekes kísérlet lesz” – így jellemezte Szentkirályi Alexandra visszalépését Facebook-oldalán Török Gábor politológus. A szakértő szerint akár kontraproduktív is lehet, hogy a hátralépő fideszes főpolgármester-jelölt riválisát, Vitézy Dávidot ajánlotta a kormánypárti szavazóknak, hiszen az események innentől három forgatókönyv szerint is történhetnek:

  1. A fideszes budapesti szavazók fegyelmezetten Vitézyre voksolnak.
  2. A fideszes budapesti szavazók egy része így otthon marad, amivel csökken a Fidesz budapesti listájának szavazatszáma.
  3. Azok a nem fideszesek, akik eddig hajlandók lettek volna Vitézyre szavazni, így, hogy a Fidesz támogatja, nem szavaznak rá.

„Ha csak az 1., akkor kétesélyes lett a választás. Ha a 2. és/vagy a 3., akkor nem volt jó ötlet a visszalépés. Meglátjuk” – írta Török, aki már a Partizán csütörtöki műsorában is utalt rá: Szentkirályi visszalépése az utolsó pillanatig napirenden volt, a Fidesz pedig folyamatosan méri jelöltjének esélyeit – illetve, a visszalépés lehetséges következményeit és hasznát.

Ez pénteken végül meg is történt: reggel a Mandineren jelent meg a kormányközeli Századvég kutatási eredménye, mely szerint Vitézy Dávid szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben. Félórával később Szentkirályi bejelentette visszalépését, egyúttal Vitézy Dávidot is támogatta közleményében.