Ki és hol tarthat sajtótájékoztatót? – Egymásnak feszült Eger polgármestere és a helyi Fidesz

Ki és hol tarthat sajtótájékoztatót? – Egymásnak feszült Eger polgármestere és a helyi Fidesz

Mirkóczki Ádám (Fotó: Mihály Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kitiltotta a kormánypártok frakcióját a városházáról Eger polgármestere – ezt a helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője jelentette be hétfőn. A polgármester erre reagálva a Magyar Hanggal azt közölte, hogy nem tiltott ki senkit, egyszerűen csak nem biztosít külön helyszínt nekik, hogy sajtótájékoztatót tartsanak a városházán. Oka is van: amikor egyszer nemrég megtette, a kormánypártok a hivatal dolgozóit és a városvezetést „szapulták egy órán keresztül”.

Az állami hírügynökség is beszámolt a Fidesz-KDNP egri frakcióvezetőjének keddig sajtótájékoztatójáról, miszerint a polgármester a továbbiakban nem biztosít nekik helyiséget a városházán, hogy sajtótájékoztatót tartsanak. Oroján Sándor megfogalmazása szerint tehát kitiltotta őket Mirkóczki Ádám. – Az eset egy reménytelen helyzetben lévő polgármester kétségbeesett kísérlete arra, hogy elhallgattassa a vele szemben kritikus véleményeket és képviselőket – fogalmazott a fideszes politikus. Azt is bírálta, hogy mióta Mirkóczki Ádám elveszítette önkormányzati többségét, egyre „idegesebb és frusztráltabb”, bár már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy mindent megtesz a vele szemben ellenvéleményt megfogalmazók mozgásterének szűkítéséért.

Mirkóczki Ádám a Magyar Hang megkeresésére azt mondta, hogy szó sincs kitiltásról, ugyanakkor külön helyiséget valóban nem biztosít egyetlen frakciónak sem ahhoz, hogy a városházán tartson sajtótájékoztatót. Néhány héttel ezelőtt a Fidesz-KDNP kérésére ugyanis megtette ezt – bár nem lenne kötelessége –, akkor pedig „a sajtótájékoztatón egy órán át szapulták a városvezetést és a hivatal dolgozóit”. Erre a szerinte ott van a saját irodájuk. Az intézkedés egyébként minden pártra és frakcióra igaz, vagyis senki sem kap külön helyiséget ilyen célja az épületben. A közgyűlés, illetve bizottsági ülések idején ugyanakkor a jövőben is gond nélkül nyilatkozhatnak az újságíróknak.

A polgármester megfogalmazása szerint „ahogy Oroján Sándor többi állítása, úgy ez sem igaz”.

Az egri városvezető nincs könnyű helyzetben, hiszen bár az ellenzéki összefogás jelöltjeként győzött 2019 őszén, azóta megromlott a viszonya politikustársaival és már nem tagja a frakciójuknak. Korábban a lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének, Eger érdekében akar dolgozni, ehhez pedig partnerként kell tekintenie a mindenkori kormányra.