Kiderült, mire kapnak 1,67 milliárd forintot a tankerületek

Kiderült, mire kapnak 1,67 milliárd forintot a tankerületek

A kirúgott pedagógusokért tüntettek 2022. december 3-án, a Klebelsberg Központ előtt. (Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nettó 1 milliárd 676 millió forint értékben szerezhet be a Klebelsberg Központ elektromos gépjárműveket és nem nyilvános használatú töltőberendezéseket. Ebből a pénzből Nissan Leaf és Nissan NV-200-asokat vesznek – tudta meg a 24.hu.

A lap megkeresésére a Klebelsberg Központ azt válaszolta: „a tankerületi központok részére összesen 126 járművet tervezünk beszerezni, az összeget másra nem lehet felhasználni”. Hozzátették, a cél az, hogy az energiahatékonyság segítésével csökkentsék a költségeket: a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ezt a támogatást még az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapták, deklaráltan az elektromobilitást segítő céllal.

A 24.hu rákérdezett arra, hogy miért volt indokolt ez a beszerzés, amikor az iskolák lepusztulnak, és a tanárok megfelelő fizetésemelésre sincs pénz. A Klebelsberg Központ erre azt válaszolta, hogy ebből a pénzből nem lehet iskolákat felújítani. Az autókból a tankerületi vezetők „nem személyes használatra”, hanem a „fenntartói feladatok ellátásához” kaphatnak. 

Az ITM jogutódja, az Energiaügyi Minisztérium válaszából az is kiderül, hogy pont a tankerületek számával megegyező töltőpontot, azaz összesen hatvan darabot építenek ki. Így elvileg minden tankerületnek lenne saját töltőállomása, amit külső használók nem vehetnek igénybe, csak az adott hivatal dolgozói. A tervezett 126 (a tárca szerint csak 124) gépjárműből 47 kisteherautó lenne.

„A Klebelsberg Központ tankerületei mintegy 2200 köznevelési intézményt tartanak fenn az ország minden részében. Egyes központok akár száznál több intézménnyel is rendszeres kapcsolatot tartanak, azokat folyamatosan látogatják, működésüket a helyszínen ellenőrzik. Az elektromos járművek a karbantartási munkák elvégzésében, iratok és egyéb küldemények kézbesítésében is hasznosulnak” – indokolta a beszerzést a minisztérium, hozzátéve, a „zöldítés” miatt is fontosnak tartják.

Az autóvásárlás a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatályos keretmegállapodása alapján történik. Mostanáig 41 darab Nissan NV-200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le. „A további ütemezés a nyertes partner, a Gablini Kft. mindenkori kapacitásától függ” – jelezte az Energiaügyi Minisztérium. A 41 kisteherautót már másfél éve beszerezték, ezekért összesen 474,6 millió forintot fizetett a Klebelsberg Központ, ami 11,5 millió forintos átlagárat jelent.