Kiderültek az új „vármegyebérlet” részletei

Kiderültek az új „vármegyebérlet” részletei

Képünk csak illusztráció! Balatonfüred felé indul hamarosan a fõváros Déli-pályaudvaráról a MÁV Start Zrt. egyik Siemens Desiro típusú, dízel-elektromotoros meghajtású motorvonata. Budapestrõl a Balatonra. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május elsejétől minden eddiginél kedvezőbb bérletrendszer használatával teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybe vételével – írja a MÁV honlapján, nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor az évértékelőjén bejelentette az új országos és „vármegyebérletet”.

A MÁV szerint ezzel az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók.

Amint az az évértékelőn is elhangzott, a teljesárú vármegyebérlet 9450, az országbérlet 18 900 forintba kerül majd. Előbbi olcsóbb lesz, mint a havi Budapest-bérlet, vagy mint 15 liter – átlagosan 250-300 kilométer megtételére elegendő – üzemanyag – írja a MÁV. Sőt, kitérnek arra is, hogy „a tanulóbérlet 90 százalékos kedvezménnyel váltható, 945 forintba, azaz nagyjából kétgombócos fagyi árába fog kerülni”.

A teljesárú havi országbérlet kétezer-ötszáz forinttal olcsóbban – 18900 forintért – lesz megvásárolható, mint jelenleg a 30 kilométerre érvényes bérlet. A tanulók ezt a bérletfajtát választva is igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt, így 1890 forintért – nagyjából egy vidéki mozi normál jegyének áráért – szinte bárhová eljuthatnak az országban kötöttpályán vagy Volánbusszal.

Fontos tudni, hogy a vármegyebérlet és az országbérlet nem vehető igénybe helyjegyköteles vonatokon, 1. osztályon, továbbá a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain sem. A Pest megyei bérlet illetve az országbérlet a BKK járatain sem érvényes, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni. 

A bérleteket már április utolsó heteitől kezdve meg lehet váltani az érintett utazási vállalatok „legtöbb értékesítési csatornáján”, így a MÁV-START pénztáraiban, automatáinál és a MÁV applikáción, a Volánbusz pénztárainál és a buszok fedélzetén, illetve a GYSEV pénztárainál.